FOTO  Široki Brijeg: Proslavljen blagdan Velike Gospe

Široki Brijeg, Velika Gospa

U Širokom Brijegu svečano je proslavljen blagdan Velike Gospe, a od ranog jutra na Brijeg je pristizalo na tisuće hodočasnika.

Svečano euharistijsko slavlje započelo je u 11 sati, molitvom kod kipa i procesijom nakon čega je uslijedilo misno slavlje koje je predvodio fra Jozo Marinčić, provincijal Bosne Srebrne iz Sarajeva.

„Svi smo mi u ovom trenutku povijesti pozvani, svatko pojedinačno da aktivno utječe na promjenu ovoga svijeta. Da ovaj svijet bude bolji, jer to svi želimo, da bude svijet istinskog mira za svakog čovjeka, a mi vjernici u tome trebamo sudjelovati. Na taj način živimo istinski svoju vjeru. To trebamo činiti hrabro, dosljedno i radosno.“, naglasio je u svojoj propovijedi fra Jozo Marinčić.

Uz fra Jozu Marinčića u koncelebraciji je bilo još nekoliko bogoslova i svećenika među kojima i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije, fra Miljenko Šteko, širokobriješki župnik fra Stipe Biško i gvardijan fra Tomislav Puljić.

„Ovaj dan Velike Gospe spojeno je puno životnih sastavnica, a osobito u ovom gradu. Ono što mu je temeljno, to je nutarnji duboko vjernički smisao koji je naš hrvatski narod ovdje podizao iz najtežih nevolja, okupljao nas, zbližavao i pokazivao snagu zajedništva. Stoga ovaj dan uvijek iznova nosi obilježje nade, vedrine i pouzdanja. Dao Bog da to uvijek živi u nama i da ga znamo prenijeti generacijama koje dolaze.“, izjavio je na koncu euharistijskog slavlja provincijal Hercegovačke franjevačke provincije, fra Miljenko Šteko.

Prilike za svetu ispovijed bile su moguće od 5 sati ujutro, kao i svete mise.

Program su uživo prenosili Radio Široki Brijeg i Radio Marija.

Velika Gospa, odnosno blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, slavi se 15. kolovoza. To je ujedno i Dan grada Širokog Brijega.

Marija Jelić/HERCEGOVINA.info