FOTO  Široki Brijeg: Predstavljena knjiga Prezimena zapadnohercegovačke župe Buhovo

buhovo, knjiga
...Prezimena zapadnohercegovačke župeBuhovo", autora Ante Ivankovića. O knjizi su govorili: predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić, inače urednik knjige, zatim župnik župe Buhovo don Pavao Filipović te autor Ante Ivanković.

Na samom početku nazočnima se obratio don Pavao Filipović, rekavši kako je riječ o veoma vrijednoj knjizi koja je osobito važna za mlade koji će preko ove knjige dosta detalja sačuvati od zaborava.

Predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke i urednik knjige Zdenko Ćosić zahvalio je svima koji su sudjelovali u tehničkoj pripremi knjige, istaknuvši: „Prvotna ideja je bila da prikupimo stare fotografije i ilustriramo svako prezime jednom od njih. Međutim, kako nismo uspjeli pronaći dovoljno tih fotografija, odlučili smo se knjigu ilustrirati reprodukcijama umjetničkih slika koje su profesori i studenti Likovne akademije stvorili tijekom petogodišnjeg djelovanja likovne kolonije ovdje u Buhovu. Još uvijek su rijetka mjesta koja se mogu pohvaliti ovakvom knjigom ne zbog toga što ne bi htjeli imati, nego u prvom redu što su rijetki ljudi koji se bave ovom vrlo zahtjevnom temom. Pobrojana bibliografija korištena prilikom nastanka ove knjige je brojna. Korišteni su dostupni izvori, a sve što je zabilježeno iz usmene predaje posebno je naglašeno. Stoga možemo reći kako je riječ o vjerodostojnom dokumentu na koji se u svakom trenutku možemo referirati."

Ulomke iz knjige čitala je poznata hrvatska scenaristica, redateljica i glumica Nives Ivanković.

Autor knjige Ante Ivanković zahvalio se predavačima i pojasnio razloge nastanka ove knjige: „ Ako se mogu odrediti o svim do sada objavljenim knjigama, ova posljednja mi je najdraža. Ovo je i moje osobno priznanje mojim Bovčanima koji su uvijek s ponosom isticali svoje hrvatstvo i svoju pripadnost katoličkoj vjeri."

Inače, u knjizi su obrađena prezimena: Alilović, Banožić, Bilinovac, Cvitanović, Ćosić, Galić. Ivanković, Jurić, Pinjuh, ravić, Sabljić, Sesar, Stojić, Škegro, Topić i Zlopaša, te prezimena Bubalo, Dajaković, Krmpotić, Raičević, Rebić, Sušić i Zovko, kojih više nema u ovom mjestu.