FOTO  Široki Brijeg: Otvorena izložba Borisa Orenčuka

Široki Brijeg, Izložba, Boris Orenčuk

...pod nazivom „Dijalektika sjena", a izložena djela možete pogledati do 10. srpnja. Na izložbi koja je imala vrlo dobar odaziv publike, obratili su se fra Vendelin Karačić, književnik Mirko Božić, sam autor, te je izložbu otvorio gradonačelnik Širokog Brijega gospodin Miro Kraljević. Na izložbi je bilo predstavljeno 18 skulptura i 18 fotografija koje prikazuju kronološki proces dobijanja materijala od kojega Orenčuk stvara figure od žičanih niti koje se dobivaju od automobilskih guma koje spaljuje.
Tekst predgovora za katalog izložbe pisao je književnik Mirko Božić. Božić, između ostalog, navodi: "Pogled izbliza čvrsti materijal žice doživljajno omekšava, jer svojom gustoćom asocira na sijeno, kosu ili pruće, i u ovim kontradikcijama pojavljuje se najefektniji element izložbe, pozvani smo na interakciju, ovo je umjetnost koja se gleda izbliza. A ako to napravimo, prepoznat ćemo darovitog kipara čiji su najbolji radovi tek pred njim, od čega će ponajprije profitirati naše kiparstvo, a u idealnoj varijanti, i javni prostor, kojem nužno treba umjetnička dekontaminacija u vidu inteligentne i dovitljive intervencije nekoga poput Borisa Orenčuka. Ako se uzmu u obzir uvjeti u kojima nastaju djela najproduktivnijih mladih umjetnika u ovoj zemlji, moglo bi se reći da je odnos produktivnosti autora i dostupne infrastrukture obrnuto proporcionalan. Tek napola ironično rekao bih da se ni neke razvijene kulture ne mogu pohvaliti takvim prosjekom. A izložba pred vama sve je samo ne prosječna".

O autoru: Boris Orenčuk, rođen je u Mostaru 13. 7. 1989. godine. Srednju školu likovnih umjetnosti Gabrijel Jurkić na Odsjeku za kiparstvo završio u Mostaru.Na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru završio Odsjek likovnih umjetnosti - smjer kiparstvo. Magistrirao „master" na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu također na Odsjeku kiparstvo. Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH / ULUBIH, Udruženja likovnih umjetnika „Format"/ ULUF i Društva hrvatskih likovnih umjetnika u Federaciji / DHLU.Učestvovao na međunarodnom simpozijumu skulpture Ostrožac, BIH 2014. Učestvovao na regionalnom projektu City Lab u Sarajevu i Mostaru, koji je realiziran od strane Bauhaus Universität/MFA programa „Umjetnost u javnom prostoru i nove umjetničke strategije" (Weimar).Ovo mu je treća (3.) samostalne izložbe, a do sada je imao dvadeset jednu (21) skupnu izlagačku aktivnost.