FOTO  Široki Brijeg: Izložba ULU En face u galeriji Akademije likovnih umjetnosti

en face, Izložba, Široki Brijeg
Autore i njihove radove- slike, skulpture, instalacije, crteže i grafike predstavila je Dragana Nuić Vučković, docentica na ALU. Naglasila je da je izložba upriličena na akademiji prvenstveno radi studenata, kako bi se upoznali s djelima bivših studenata akademije i udrugom koju je 2003. godine u Širokom Brijegu osnovao prof. Nikola Vučković radi mladih diplomiranih umjetnika. En face je dobio 3 nova člana- akademskog grafičara Darka Dugandžića i dva mlada širokobriješka arhitekta- Peru Ćeškića i Borisa Soldu. Nuić-Vučković je predstavila izlagače koji su većinom diplomirali na ALU u Širokom Brijegu ili rade na toj viokoškolskoj ustanovi, te njihova djela: slikarice Ivanu Ćavar, Silvu Radić, Andrijanu Mlinarević-Cvetković, Ivanu Brkljaču, Martinu Tomić, kipare Vesnu Vugu-Sušac, Dejana Pranjkovića, Mišelu Boras i Mateju Galić, grafičare Antoniju Gudelj i Darka Dugandžića, te arhitekte Peru Ćeškića i Borisa Soldu.
.
IZ PREDGOVORA:
Kiparica Vesna Vuga Sušac, prva je generacija studenata ALU u Širokom Brijegu, klasa prof Nikole Vučkovića. Izložen je dio kiparske instalacije u kojoj propituje prostor i međuprostor u kompoziciji linijski istanjenih masa, te svjetlosne efekte na aluminijskim plohama i ogledalima. Kiparica Mišela Boras izlaže dio ranijeg ciklusa crteža u kombiniranoj tehnici koji su svojevrsni autoportreti ili potpuno ogoljen psihološki profil mlade umjetnice. Darko Dugandžić, asistent grafičkog odjela ALU predstavlja se jednom grafikom u kombiniranoj tehnici, a slijedi autorsko djelo- arhitektonski stambeno-poslovni projekt H u Širokom Brijegu, mladih arhitekata Pere Ćeškića i Borisa Solde. Bliski generacijski i po arhitektonskim razmišljanjima, nastoje mijenjati vizuru svoje sredine objektima visokih estetskih i funkcionalističkih vrijednosti, u današnjem vremenu svaštarenja u arhitekturi i urbanizmu, te sveopće devastacije lokalnih urbanih sredina. Kiparica Mateja Galić upustila se u kolažiranje akromatskih organskih ploha uz iscrtavanje crnim flomasterom, blisko ranije izvođenim trodimezionalnim gipsanim formama. Grafičarka Antonija Gudelj, asistentica grafičkog odjela i kipar Dejan Pranjković, na različite načine pristupaju klasičnim tehnikama osnovnom likovnom izrazu - crtežu. Dejanove skulpturice iz starijeg ciklusa Orkestar u kaširanom papiru, proizašle su iz njegovih crteža, te je time zaokružen jedan stvaralački zaigrani proces, zapažen i izlagan u nekoliko renomiranih galerija u BiH.
Slijede slike triju slikarica za čija se djela može reći da su intimistička. Ivana Brkljača u svom slikarstvu ima elemente infantilnog izraza pojačanog nadrealnom atmosferom. Ivana Ćavar izvanredna profesorica na ALU, prepoznatljiva je po svom lirskom slikarstvu, istančanom koloritu i fasetama kojima apstrahira objektivnu stvarnost. Anela Korać je kao i Vesna Sušac, prva generacija ALU iz klase vrsne pedagoginje, pokojne prof. Nade Pivac. Blještavi pastelni tonovi i i male vedute prizivaju sjećanje na bajkovito djetinjstvo. Silva Radić, dr. slikarstva i docentica na kolegiju slikarske tehnologije, predstavlja svoja 2 sliko-reljefa, u kojima zadržava prepoznatljive simbole i kombinira netipične slikarske materijale u crnim minimalističkim kompozicijama. Andrijana Mlinarević-Cvetković izložila je manji dio ranijeg ciklusa Igra, prostorne crteže- instalacije od žice, po čemu je njezin bogat umjetnički opus naprepoznatljiviji, te je nagrađivan na mnogim prestižnim selektivnim izložbama u BiH i inozemstvu. Digitalno rađene slike na računalu Dragane Nuić-Vučković, isprintane su na platnu i prikazuju dinamične prizore slikaričinih prepoznatljivih figura „zalutalih" u obojena polja Marka Rothka. Slikarica Martina Tomić uljem na platnu zadržava snažnu ekspresiju u potezima i fakturi velike zoomorfne forme, istu ekspresiju koju je imala i za vrijeme studija na ovoj akademiji.

Izložbu je otvorila povjesničarka umjetnosti Inga Dragoje-Mikulić, predavačica na ALU. Izložba se može pogledati do 25. svibnja radnim danima za vrijeme trajanja nastave na akademiji.