FOTO  Široki Brijeg: 'Didakova bazilika' zasjala rozom bojom

Široki Brijeg, Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije

Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu u noći s 1. na 2. listopada, osvijetljena je rozom bojom čime je označen početak obilježavanja svjetskog mjeseca borbe protiv karcinoma dojke.

Akcija osvjetljavanja znamenitosti provodi se 1. listopada širom BiH i Europe.

Širokobriješka crkva prvi put je zasjala rozom bojom prošle godine kada je Udruga ''Narcis'' organizirala ovu akciju u suradnji s drugim sličnim udrugama koje djeluju u BiH.

Osim crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu, osvijetljeni su i Zemaljski muzej BiH u Sarajevu, Stari most u Mostaru, tvrđava Kastel u Banja Luci, Gradska vijećnica u Bosanskoj Gradišci, Stari grad Ostrožac Cazin, Gradačačka kula, pješački most u Goraždu, džamija Kraljeva Sutjeska u Kaknju, kula Stari Grad u Velikoj Kladuši, srednja škola u Livnu, Arena u Zenici, hotel Tuzla u Tuzli, Mješovita srednja škola Bugojno i zgradu srednje škole u Kiseljaku.

Od 1985. godine u preko 40 zemalja, listopad se u svijetu obilježava kao mjesec borbe protiv karcinoma dojke. Različitim manifestacijama i aktivnostima tijekom ovog mjeseca želi se skrenuti pažnja na rasprostranjenost te bolesti, na podizanje svijesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, te ukazati na značaj podrške osobama koje boluju od ove bolesti.

U BiH godišnje od karcinoma dojke oboli oko 1600 žena, a 800 ih izgubi borbu za život.

Marija Jelić