Široki Brijeg: Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca

franjevci, Široki Brijeg
...održavat će se Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca, priopćeno je iz Vicepostulatura Široki Brijeg.  Osim svetih misa, programom je predviđeno i predstavljanje knjige "Prikrivena grobišta" o kojoj će govoriti Mile Lasić i don Anto Jelić te predstavljanja knjige fra Častimira Majića "U nebo zagledani" o kojoj će govoriti fra Robert Jolić.

Komunisti su u Drugom svjetskom ratu i poraću ubili 66 hercegovačkih franjevaca. Prvi je ubijen oko 24. svibnja 1942., drugi 31. listopada 1944., a svi ostali su pobijeni od siječnja do kolovoza 1945.

Hercegovačka franjevačka provincija, preko vicepostulature postupka mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće", nastoji da se jednoga dana ubijeni franjevci proglase mučenicima, odnosno blaženima i svetima.

Iz samostanske zajednice na Širokom Brijegu komunisti su ubili najviše članova, čak 30 te još 4 na njegovom području. Posebno je odjeknulo ubojstvo 12 fratara na Širokom Brijegu 7. veljače 1945. koje su kasnije i zapalili u ratnom skloništu u samostanskom vrtu.

(Fena)