' Ričnik zapadnoercegovačkoga govora'

Matice hrvatske iz Širokog Brijega, Klub knjižare Nova, Osijek, Ante Kraljević, rječnik, Ričnik zapadnoercegovačkoga govora

U organizaciji ogranaka Matice hrvatske iz Širokog Brijega i Osijeka u Klubu knjižare Nova u Osijeku predstavljen je "Ričnik zapadnoercegovačkoga govora" autora Ante Kraljevića.

Taj rječnik s 544 stranice i 13.056 natuknica govora hercegovačkih Hrvata predstavili su prof. dr. sc. Ivan Jurčević s osječkog Filozofskog fakuleta i predsjednik osječkog ogranka MH Ivica Završki.

Nakon uvodnih riječi da je Kraljević, pjesnik, pripovjedač i rječničar, kojima je Ivica Završki predstavio autora, priče na izvornom jeziku zapadnohercegovačkih Hrvata pročitala je Valentina Grbanović.

Stručnu analizu rječnika iznio je prof. dr. Jurčević napomenuvši da je taj rječnik nastajao 30 godina te da ima 4,5 milijuna znakova. Govor, prenesen u rječnik, temeljen je na ikavici, a ima manje od 12 posto turcizama, iako se pri slušanju toga govora čini da je više, rekao je autor dodavši da je "Ričnik" sa 13.000 riječi svojevrsna spomen-ploča starim naraštajima Hrvata u zapadnoj Hercegovini koji jedini još govore tim govorom.

Baziran je na govoru iz 50-ih i 60-ih godina, a uz svaku je riječ natuknica - primjer korištenja pojedine riječi, koji je ponekad stih iz pjesme, dio priče, zagonetka, pitalica, bajalica... "Za opis pojednine riječi ponekad je trebalo samo nekoliko minuta, a za neke je trebalo istraživati danima, ponekad i mjesecima. Mislim da sam detaljno istražio blago zapadnohercegovačkog govora i ne vjerujem da će biti nekih dodataka ovom rječniku", rekao je Kraljević napomenuvši da u rječniku nisu uobičajene riječi iz hrvatskog jezika, koje se koriste i u drugim krajevima.

"Ričnik" je tiskan prošle godine u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Širokom Brijegu i nakladnika DAN d.o.o. iz Zagreba.

glas-slavonije.hr