Progonom generala Jelića želi se nametnuti stereotip o HVO-u kao zločinačkoj tvorevini HAJKA 200

Postojavanje postrojba HVO-a.
...koje je protiv njega podiglo optužnicu navodeći da se nalazi u bijegu te da, uz hrvatsko, ima i bosanskohercegovačko državljanstvo, a njegov i progon bivših pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) nazvao je hajkom. Tužiteljstvo BiH je ovoga tjedna podiglo optužnicu protiv Jelića tereteći ga za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima na području Mostara navodeći u podužem objašnjenju i detalje za što se sve tereti ovoga generala Hrvatskoga vijeća obrane, ali i Hrvatske vojske. Tužiteljstvo je, uz ostalo, navelo i kako Jelić ima dvojno državljanstvo. "Ja sam umirovljeni general HV-a, imam državljanstvo RH i prebivalište u RH. Nikad nisam bio u bijegu jer nemam od čega i koga bježati, a božićne sam blagdane ove godine proveo u Širokom Brijegu, gdje me je i zateklo podizanje optužnice", navodi se u izjavi Zlatana Mije Jelića dostavljenoj i "Večernjem listu" BiH. General Jelić se, kako doznaje "Večernji list", prije više godina ispisao iz državljanstva BiH , a ostaje nejasno na temelju čega je bh. Tužiteljstvo podižući optužnicu navelo kako ima i bh. državljanstvo, što govori o velikoj površnosti čak i pri utvrđivanju temeljnih činjenica.

Uloga premijera

Jelić je u pisanoj izjavi objasnio i kako je, sukladno sporazumu između BiH i RH o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima te Europskoj konvenciji o međusobnom pružanju pravne pomoći u kaznenim stvarima, dobio poziv te se odazvao na Županijski sud u Zagrebu 20. 2. 2015., gdje je dao izjavu. Na taj je način opovrgnuo tužiteljeve navode da se nalazi u bijegu jer je čak i u vrijeme kada je optužnica podignuta, upravo za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, bio u rodnom Širokom Brijegu.

"Nakon saslušanja osobno sam i preko odvjetnika obećao da ću se svakom pozivu odazvati, s čime je upoznato i Tužiteljstvo BiH", naveo je Jelić. Ako optužnica protiv njega bude potvrđena i postane pravomoćna, Jelić je najavio da će ustrajati na tome da sudski predmet preuzme pravosuđe RH te je izrazio uvjerenje da će po svim točkama dokazati neutemeljenost optužnice i kaznenih djela koja mu se stavljaju na teret.

Kolektivna krivnja

"Uvjeren sam kako optužnica nije slučajno podignuta za vrijeme blagdana i na djelu je neviđena medijska hajka protiv mene i pripadnika HVO-a", zaključuje Jelić u izjavi. Prema Večernjakovim izvorima, dio 'materijala' za ovu optužnicu za koju Tužiteljstvo BiH najavljuje 200 svjedoka i 1100 stranica dokaznog materijala, istražitelji su 'pronašli' i u arhivama Hrvatskoga vijeća obrane koje se nalaze pohranjene u Državnome arhivu Hrvatske. Zbog činjenice da su među istražiteljima bili i obavještajni časnici bošnjačke tajne policije i Armije BiH, reagirao je i odlazeći hrvatski premijer Zoran Milanović zabranjujući 'vršljanje' po arhivama. Ova optužnica, kao i više drugih koje su podignute protiv visokih hrvatskih časnika' je pokušaj kolektiviziranja krivnje Hrvata i HVO-a. Znakovito je i da se hrvatske časnike u javnosti već unaprijed nastoji osuditi i tako potvrditi stereotipe o ratu.

Vecernji list