Predstavljen projekt brze ceste Mostar- Široki- Grude- RH

autocesta
... održana je "Večer s gospodarstvenicima", prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Jedan od načina uspostavljanja dobre suradnje je upravo „Večer s gospodarstvenicima", sad već tradicionalni susret gospodarstvenika sa gradonačelnikom Širokog Brijega, poslovno druženje na kojem gospodarstvenici imaju priliku izložiti svoje probleme i ideje.

Ovakav skup je prilika za predstavljanje analize odnosno cjelovite slike gospodarstva, rada gradske uprave, aktivnosti i projekata, novih mogućnosti financiranja, novih ideja i prije svega, prilika za konkretan razgovor o problemima, zahtjevima i idejama gospodarstvenika prema svom gradonačelniku. Ovo je odličan primjer na koji način se može jednostavno i efikasno uspostaviti kvalitetan odnos gospodarstvenika i gradonačelnika, odnosno javne uprave i gospodarstvenika, priopćeno je iz Gradskog poglavarstva Širokog Brijega.

Središnja tema ovogodišnjeg Susreta bila je Gospodarstvenici i prostorno planiranje s posebnim osvrtom na Projekt brze ceste Mostar - Široki Brijeg - Grude - Granica RH i aktualne prostorno-urbanističke planove. Ujedno je to bila i prigoda za upoznavanje gospodarstvenika s najnovijim Izvješćem o stanju gospodarstva u Širokom Brijegu i Županiji, o aktualnim projektima, EU fondovima i mogućnostima za apliciranje projekata od strane poduzetnika.

Gospodarstvenicima se na početku obratio gradonačelnik Miro Kraljević nakon čega su prezentacije održali Ivan Jurilj iz Ureda Vlade ŽZH za europske integracije te dr. Borislav Puljić.

Prema dostupnim podacima, stanje u gospodarstvu u Širokom Brijegu i ZHŽ-u ukazuje na pozitivne trendove, a ključni pokazatelji su povećanje ukupnog prihoda i broja zaposlenih, odnosno smanjenje broja nezaposlenih.

Predstavljen je novi prostorni plan Grada Širokog Brijega za razdoblje od 2012. do 2032. godine, a to je bila prilika da se gospodarstvenici informiraju o njegovim glavnim odrednicama, posebice kada su u pitanju gospodarske zone i mogućnosti gradnje novih poslovnih objekata.

O značaju projekta brze ceste Mostar - Široki Brijeg - Grude - granica s Republikom Hrvatskom i o utjecaju buduće trase te ceste na lokalno gospodarstvo govorio je dr. Borislav Puljić, profesor i stručnjak za prostorno planiranje.

Projekt „Adriatic canyoning" kojim su partneri iz 3 zemlje aplicirali u okviru prekogranične suradnje predstavio je Ivan Jurilj iz Ureda Vlade ŽZH za europske integracije. Glavni cilj ovog projekta je poboljšanje turističke ponude Grada Širokog Brijega, kao i stvaranje kvalitetnijeg ambijenta za život samih građana. Tok rijeke od centra do samih izvorišta je upravo kostur ovog projekta koji u svojim dijelovima od juga prema sjeveru stvara različite ambijente praćene različitim sadržajima, od ugodne šetnje i vožnje biciklom do adrenalinskih sportova i planinarenja, te razgledavanje prirodne i kulturno-graditeljske baštine ovog kraja, kazao je Jurlj./HMS/