FOTO  Otvorena retrospektivna izložba fra Blage Karačića

Izložba, Široki Brijeg

U Franjevačkom muzeju i galeriji Široki Brijeg, otvorena je retrospektivna izložba sa 130 djela fra Blage Karačića pod nazivom "Hercegovački eden".

Izložba je otvorena povodom obilježavanja 105. obljetnice rođenja i 25. obljetnice smrti fra Blage Karačića.

„Dok gledamo njegova djela, vidimo da on Hercegovinu predstavlja u jednom drugačijem svjetlu. On je mjeri drugačijim mjerilima, ne u njezinu bogatstvu, kršu, kamenu, nego iz svake slike taj eden daje ljubav. To je mjera koju nam on i danas može prenijeti.“, rekao je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije, fra Miljenko Šteko koji je ujedno i otvorio izložbu.

Program otvorenja vodila je Željka Šaravanja, a glazbeno je popratio fra Luka Ćorić. U programu otvorenja sudjelovali su i fra Vendelin Karačić, povjesničar umjetnosti Tomislav Ćavar i studentice povijesti umjetnosti, Lucija Kraljević i Dora Sesar.

Fra Blago Karačić uspješno se bavio slikanjem te je zapažen i od strane strogih kritičara, iako je počeo slikati tek u svojoj 66. godini, a do 2000. godine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj ostvareno je 16 njegovih samostalnih izložbi. Ovih 130 slika izloženih u navedenoj retrospektivi, rađeni su u tehnici akvarel/tempera na papiru različitih tematika, od kojih se najviše ističu pejzaži.

Ova izložba u Franjevačkom muzeju ostaje otvorena do 9. rujna 2019.

Marija Jelić