FOTO  Održana Večer folklora 2011. u Širokom Brijegu

Općinski načelnik Miro Kraljević poželjevši dobrodošlicu i ugodan boravak u Širokom Brijegu gostima iz Republike Hrvatske, iz Bosne, domaćim izvođačima, ali i svima koji su svojim dolaskom potvrdili da je ova 12. tradicionalna Večer folklora u Širokom Brijegu postala uistinu jedinstveni kulturni događaj u regiji, otvorio ovogodišnju Večer folklora.

Na ovogodišnjoj „Večeri folklora 2011.", nastupilo je 11 kulturno-umjetničkih društava iz Širokog Brijega, Busovače, Slavonije i Dalmacije. Svoj prvi nastup na Večeri folklora ubilježilo je HKUD Biloševica iz Rasna koji su osnovani prošle godine, a predstavili su se gangom, pjesmom i kolima zapadne Hercegovine. Pjesmom „U Hrvatskoj domovini ispod Dilja u kotlini rodilo se selo malo Zadubravlje se nazvalo", započeli su svoj nastup jedno od najstarijih kulturno-umjetničkih društava u Hrvatskoj KUD Sloga Zadubravlje (Slavonija), osnovano davne 1936. Uz tamburašku pratnju izveli su Staračko kolo, a pjevali su i bećarac. HKUD Mokro je u koreografskoj obradi članice društva Ane Ćeškić po prvi puta izvelo plesove Hrvata iz Vojvodine. Spletom igara i pjesama Busovače predstavilo se HKD Napredak iz Busovače. Praćeno zvukom dipala pjesmama i kolima iz zapadne Hercegovine trusom, tarabanom i trojancem predstavilo se HKUD Kočerin. Iz Brodsko-posavske županije na „Večer folklora" stigli su članovi KUD-a Slavonija Gornji Andrijevci. Širokobriješkoj publici predstavili su se pjesmama i plesovima iz Brodskog kraja i to: Tri sam dana kukuruze brala, Kabanica, Pargaruša... Svadbene običaje Cetinskog kraja pod nazivom „Nevista je cotava" izveli su članovi KUD-a Kamešnica iz Otoka na Cetini. „U srcu mi leži jedna zemlja, to je moja Herceg Bosna na svijetu je ljepše nema", pjevali su Jarani koji slijedeću godinu obilježavaju 60. godišnjicu osnutka KUD-a „Jare". Na Večeri folklora još su nastupili HKUD Crnašnica iz Knešpolja, Brda iz Izbična i HKUD Blaćani iz Biograca koji su u koreografskoj obradi Zdenka Damjanovića, voditelja društva izveli Međimurske plesove.

Nakon službenog dijela programa uslijedila je dodjela zahvalnica svim sudionicima „Večeri folklora 2011." koje je uručili Općinski načelnik Miro Kraljević i Ivo Slišković šef Odsjeka društvenih djelatnosti općine Široki Brijeg. Program je vodio Marinko Karačić.

Drago Martinović