FOTO  Održana Svečana sjednica Općinskog vijeća u povodu Dana Općine Široki Brijeg

Predsjednik Topić je nakon pozdravnih riječi  govorio o radu Općinskog vijeća u vremenu od konstruiranja do danas. „U proteklih 10 mjeseci održano je devet sjednica od kojih je bila jedna tematska. Donesene su brojne odluke zaključci i rješenja, a ja bih izdvojio donošenje Odluke o pokretanju postupka proglašenja Općine Široki Brijeg gradom na prošloj sjednici Općinskog vijeća. Ova Odluka predstavlja prvi korak u postupku donošenja zakona kojim će biti regulirani svi detalji oko uspostave Grada Širokog Brijega", rekao je  između ostalog predsjednik Topić.

Izvješće o radu Općinskog načelnika Mire Kraljevića prikazano je u formi 15-minutne video projekcije. Prikazani su infrastrukturni projekti koji su u tijeku, ali i projekti koji se planiraju raditi u budućnosti. Istaknuta je odlična suradnja s gospodarstvenicima, potpora projektima u mjesnim zajednicama, ali i potpora radu kulturnih i športskih udruga. Nakon video projekcije Općinski načelnik Miro Kraljević je dodao da Široki Brijeg u budućnosti očekuje izrada Strategije razvitka, općinskog Prostornog plana, kao i detaljnog plana Duhanske stanice, te nastavak realizacije započetih projekta. „Želja mi je da Široki Brijeg otvarajući vrata drugima i drugačijima ostane u 1. mjestu kao što glasi slogan Općine", rekao je predsjednik Vlade  Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić obraćajući se nazočnima.

Općina Široki Brijeg  dodjeljuje   javna priznanja onima koji su doprinijeli napretku i ugledu Općine Široki Brijeg ili su postigli izuzetne rezultate u različitim djelatnostima. Javna priznanja Zlatna plaketa „Grb Općine Široki Brijeg" dodijeljena su posmrtno Juri Banožiću djelatniku JKP Čistoća, Gimnaziji fra Dominika Mandića, Stolariji Zovko, tvrtki Hering d.d. i Vicepostulaturi „Fra Leo Petrović i 65 subraće". U ime dobitnika priznanja nazočnima se obratio fra Miljenko Stojić.

Nazočne su prigodnim riječima pozdravili i širokobriješki gvardijan fra Tomislav Puljić, Generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Velimir Pleša i gradonačelnik Vinkovaca dr. Mladen Karlić.

Prije svečane sjednice Općinskog vijeća položen je vijenac i zapaljena svijeća na Trgu širokobrijeških žrtava (kod križa). Osim hrvatskih predstavnika u tijelima političke, zakonodavne i izvršne vlasti s razine države Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Županije Zapadnohercegovačke, načelnika i predsjednika Općinskih vijeća susjednih općina, predstavnika Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, širokobrijeških fratara s gvardijanom fra Tomislavom Puljićem, na sjednici su nazočili i gradonačelnik Vinkovaca grada prijatelja dr. Mladen Karlić, Slavica Karačić Veleposlanica Bosne i Hercegovine u Vatikanu, Žana Ćorić predstavnica Državnog Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, predstavnici političkih stranaka, znanstvenog i kulturnog života, gospodarstvenici, športski djelatnici... Svečanost obilježavanja Dana općine i blagdana Velike Gospe s nekoliko glazbenih brojeva upotpunio je širokobriješki glazbenik Ivan Šušak i voditelj programa Marinko Karačić. Svečanu sjednicu uživo je prenosila Radio postaja Široki Brijeg, a mogla se pratiti i putem interneta na www.sirokibrijeg.bawww.hercegovinalive.com

SVEČANO OTVORENA NARODNA KNJIŽNICA

Presijecanjem vrpce Općinski načelnik Miro Kraljević i predstavnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Žana Ćorić svečano su otvorili Narodnu knjižnicu i čitaonicu koja se nalazi na Trgu Gojka Šuška. „Ulaganje u znanje je ulaganje u budućnost, pa mi stoga čini posebno zadovoljstvo da ispred Državnog ureda Republike Hrvatske za Hrvate izvan Hrvatske imam čast otvoriti Narodnu knjižnicu ovdje u Širokom Brijegu u čijoj obnovi je sudjelovala Vlada Republike Hrvatske", rekla je prigodom otvaranja knjižnice i čitaonice Žana Ćorić glasnogovornica Državnog ureda Republike Hrvatske za Hrvate izvan Hrvatske.

Nazočne su prigodnim riječima pozdravili i Općinski načelnik Miro Kraljević i  Ante Ćužić ravnatelj JU Narodna knjižnica koji je zahvalio svima koji su pomogli u renoviranju i obnovu knjižnice i čitaonice. Prostor knjižnice blagoslovio je širokobriješki gvardijan fra Tomislav Puljić. Ovom knjižnicom Široki Brijeg dobio je vrhunski višenamjenski prostor za učenje, čitanje, izlaganje, prezentiranje i druge namjene. Prostor je staklenim zidovima podijeljen u tri dijela. U prvom dijelu je ulazni pretprostor, sanitarni čvor, garderoba i mini caffe-bar. Središnji dio zamišljen je kao višenamjenski, ali ponajprije kao čitaonica. Minimalnim zahvatima čitaonica se može prenamijeniti u izložbeno-prezentacijski prostor. Knjižnica se nalazi u trećem dijelu s tim da se novom organizacijom otvara prema čitaonici i Trgu Gojka Šuška. Knjižnica i čitaonica su obnovljene uz potporu Vlade Republike Hrvatske, a mladi širokobriješki arhitekta Pero Ćeškić je arhitektonski osmislio prostor kao jedinstven, te izradio projekt uređenja interijera.