Neizvjesna budućnost Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu

Široki Brijeg, alu, peticija, akademija likovnih umjestnosti, Široki Brijeg, opstanak
... u pitanju je opstanak ove ugledne institucije, javlja Federalna televizija (FTV).

ALU u Širokom Brijegu postoji sedamnaest godina. Često se isticao njezin doprinos razvoju likovne umjetnosti , ne samo u Širokom Brijegu i Hercegovini, već i cijelo regiji.

Ono o čemu se nije javno govorilo je to Značaj i ugled ove Akademije sjeni gole egzistencije. Prazni hodnici zbog ljetnih raspusta ''mogli takvi ostati i duže''.

- To bi jednostavno bila katastrofa, da se nešto tako dogodilo. Bez obzira kakvi bili financijski problemi, za jednu takvu instituciju se mora naći način da ona opstane, rekao je Vlado Kraljević akademski grafičar iz Širokog Brijega, u izjavi za FTV.

Opstanak Akademije ovisi o osnivačima i financijerima Sveučilišta u Mostaru i pod stalnom je prijetnjom blokade računa. Zbog neizmirenih doprinosa na plaće, sveučilišni profesori i asistenti pravni su taoci ove institucije. Plaće im se isplaćuju neredovno i polovično te rad ove Akademije, ovisi samo o njihovoj dobroj volji i trudu.

Županije osnivači kasne sa svojim uplatama svojih obveza prema Sveučilištu, a posljedica su godinama nagomilani dugovi zbog kojih Akademija doslovno nema sredstava ni pokriti troškove svoga rada.

Umjetnici i oni emotivno vezani za ovu Akademiju vjeruju da će se nadležni probuditi.

Iz Ureda dekana Akademije upućen je javni poziv federalnim i državnim institucijama da pomognu financijski oporavak, a samim time i opstanak ove institucije.