FOTO  Nakon osam ledenih noći 1985. spasio sestre Čuljak

sestre culjak

Omiljen i poštovan

Sjećamo se da smo tada Dragu Ćavara - Macugića u Večernjem listu nazvali "lovcem iz bajke". Često bismo se sreli s ovim dragim čovjekom, jednim od onih omiljenih i poštovanih Širokobriježana koji su duša i srce ovog grada na gori i znali se prisjetiti tog ledenog i kobnog siječnja, sudbine sestara Draženke i Šime Čuljak te njihova spašavanja nakon sedam dana provedenih u ledenoj jami dubokoj više od deset metara u koju su 6. siječnja te kobne 1985. godine upale krećući se pješice po snijegu i ledu iz Bogodola u smjeru Širokog Brijega, odakle su kanile do majke Radice koja je radila u Mostaru.

Otac u Bogodolu mislio je da su kćeri kod majke, a majka u Mostaru mislila je da su kod kuće u Bogodolu. Promrzle srednjoškolke na rubu svijesti molile su i zvale u pomoć, a onda su se 13. siječnja kao u bajci pojavili širokobriješki lovci Rade, Krešo i Drago Ćavar. Drago nam je pričao kako su bili čuli pozive u pomoć, ali su mislili da ih netko zafrkava.

- No, kad mi je Šima, tada 18-godišnjakinja, iz ledene jame vičući priopćila tko je i čija je, shvatio sam da se ne radi o šali, već da valja spašavati djevojke od pogibelji. Drago je prvi nekako sišao u jamu u koju je teško ući bez planinarske opreme.

O spašavanju i liječenju sestara Čuljak napisani su brojni tekstovi, kanadska televizija snimila je dokumentarni film, a naš novinar Zdenko Jurilj svojim dokumentarcem o sestrama dobiva filmska priznanja.

Sreli smo Dragu na premijeri tog dokumentarca na Mediteran Film Festivalu 2018.

- Svaka čast, Jurilj i ekipa iz širokobriješke produkcije Kadar napravili su film kao da su bili sa mnom u lovu 13. siječnja 1985. - kazao nam je Drago kojega ćemo pamtiti po blagom smiješku, toploj naravi i ljupkosti. Ma, jednostavno, čovjek od formata, što će potvrditi svi koji su ga poznavali.

Dirljivi su bili Dragini susreti sa sestrama Čuljak, sada uspješnim ženama u Kanadi, koje posjećuju domovinu, pa su posjetile i tu kobnu jamu iz koje su ih spasili Drago i još dva Ćavara, Krešo i Rade. Drago je i kao umirovljenik bio strastveni lovac, nije propuštao lovačke večeri, a zauvijek će ostati "lovac iz bajke".

Danas pokop

Za Dragom tuguju supruga Marinka, sin Ivica, kći Snježana, unuci, sestra Zdravka, nevjeste i mnogobrojna rodbina i prijatelji, no mogu biti ponosni što su za supruga, oca, djeda, brata, rođaka, prijatelja imali ovoga Božjeg čovjeka iz bajke.

Pokop Drage Ćavara - Macugića bit će danas na groblju Mušaluk u Donjem Gracu u 17 sati, a obitelj će primati sućut od 16 sati.