Na Širokom Brijegu obilježena 70. obljetnica ubojstva hercegovačkih franjevaca

Široki Brijeg, ubojstva, hercegovački franjevci, obljetnica
Program uobičajeno priređuje Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« na čelu s fra Miljenkom Stojićem.

Prva tri dana molitveni je program započinjao u 17.30 molitvom krunice, a u 18.00 bila je sveta misa koju su ove godine predvodili provincijali fra Joško Kodžoman, fra Lovro Gavran i fra Miljenko Šteko. Molitvom krunice, čitanjem i pjevanjem na svetim misama kroz ove dane posebno su sudjelovali ministranti, framaši i članovi Franjevačkog svjetovnog reda.

Ovom prigodom dodijeljene su i nagrade te prigodne plakete nagrađenima na »IV. nagradnom natječaju« na temu pobijeni hercegovački franjevci. Prosudbeno povjerenstvo činili su: fra Vendelin Karačić, Ivan Sivrić i fra Miljenko Stojić. Prvu večer dodijeljene su nagrade uzrastu djeca, drugi dan uzrastu mladež i treći dan uzrastu odrasli.

Na dan obljetnice ubojstva franjevaca na Širokom Brijegu, 7. veljače, koji je ujedno i dan sjećanja na sve fratre ubijene u Drugom svjetskom ratu i poraću, molitveni program započeo je u 16.00 molitvom kraj ratnog skloništa. Članovi Frame Široki Brijeg zapalili su 12 svijeća u znak sjećanja na 12 fratara koji su ubijeni i spaljeni u ovom skloništu. Nakon molitve procesija se uputila u samostansku crkvu prema grobu gdje su pokopana 24 ubijena fratra. Na grobu su nakon molitve pročitana imena 66 ubijenih hercegovačkih franjevaca, a zatim je započela sveta misa koju je predslavio biskup gospićko-senjski dr. Mile Bogović. Suslavili su provincijal hercegovačkih franjevaca fra Miljenko Šteko, vicepostulator fra Miljenko Stojić, gvardijani samostana hercegovačkih franjevaca te velik broj fratara iz Provincije. Na misi je pjevao Veliki župni zbor pod ravnanjem sestre Mire Majić, a molitvu vjernika čitali su gvardijani. Poslanicu je pročitao fra Rade Dragićević, najmlađi od 5 živućih fratara koji su pohađali Franjevačku klasičnu gimnaziju na Širokom Brijegu. Njemu su 82 godine, a najstarijem 102. Prostrana samostanska crkva bila je dupkom puna.

U propovijedi, govoreći o uzorima koji se stavljaju pred nas, biskup je rekao: »Po našim crkvama naći ćete slike i kipove izložene na štovanje vjernicima. Predstavljaju ljude za koje kažemo da su sveti ili blaženi. Nisu to samo suvremene veličine, nisu ni iz određenog prostora ili vremena. Ima ih iz cijeloga svijeta i iz raznih vjekova i stoljeća. Ono što im je svima zajedničko jest vjernost Bogu i ljubav prema bližnjemu. Svi su oni bili jaki u vjeri i osjetljivi na potrebe svoga bližnjega. Nema među njima sebičnjaka, ma kakvu slavu, bogatstvo ili moć sebičnjaci postigli. Svi su se sveci isticali sebedarjem. Koji je tu zakazao, nije svetac. Svi su oni veliki jer su nasljedovali svoga učitelja koji je toliko ljubio ljude da se sav u toj ljubavi predao za njih. Takvi su sveci! Ljudima se za uzor danas stavlja razne tipove u kojima je često malo ljudskosti, a kamo li svetosti.« Biskup je, pohvalivši rad Vicepostulature, istaknuo kako su hercegovački franjevci najdalje otišli u traženju grobova svojih stradalih te kako otkrivanjem istine nije cilj isticati okrutnost mučitelja nego odati poštovanje mučenima i nevino stradalima. Propovijed je završio riječima: »Drago mi je da sam ovdje na Širokom Brijegu predvodio komemorativno slavlje za širokobriješke i druge mučenike hercegovačke franjevačke provincije. Valja s osjećajem zahvalnosti oživjeti sjećanje na njih i na njihovu žrtvu. Vjerujemo da nam oni mogu poslužiti kao uzor i u ovim našim nevoljama, ali također da nas mogu kod Boga zagovarati za milost da kroz sadašnje nevolje uzmognemo doprinijeti jačanju dobrote u našem društvu. Imamo pred sobom brojne uzore kako činiti dobro i kako izbjeći da ne dadnemo podršku zloći u našoj sredini. Molimo se također da bar neki od tih uzora među nama postignu slavu blaženih i svetih.«

Na kraju mise nazočnima se obratio vicepostulator fra Miljenko Stojić koji se zahvalio svim propovjednicima kroz ova četiri dana, a na posebna način biskupu Bogoviću na dolasku i upućenim riječima. Pročitao je i kratko izvješće o radu Vicepostulature u protekloj godini. Posebno se zahvalio svima koji tijekom čitave godine dolaze na grobove pobijenih fratara i na njima se mole te zamolio ako je netko po njihovu zagovoru dobio kakvu milost da se javi u Vicepostulaturu. Pozdrave je uputio i izaslanici predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, Josipi Rimac, gradonačelnici grada Knina i članici Predsjedništva HDZ-a te izrazio želju da se vlasti s obje strane granice zauzmu za otkrivanje istine o pobijenim i njihovom dostojnom pokopu. Riječi zahvale uputio je gvardijanu, župniku i ostalim fratrima i redovnicama koji djeluju u ovom samostanu, kao i Radiopostaji Široki Brijeg i portalima hercegovinalive.com, hrsvijet.net i gospin-brig.info, koji su sve ove dane uživo prenosili molitveni program, te HR Herceg Bosna i HR Posušje.

Nakon vicepostulatorova govora gvardijan širokobriješkog samostana fra Tomislav Puljić pozdravio je sve nazočne, a posebice biskupa te se zahvalio svima koji su ovih dana pomogli u organizaciji programa »V. dana pobijenih hercegovačkih franjevaca«.

Na kraju je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije, fra Miljenko Šteko uputio riječi pozdrava biskupu Bogoviću, zahvalivši mu na dolasku i uručio mu prigodni dar. Biskup se zahvalio na svemu posebno istaknuvši da dvojica hercegovačkih franjevaca djeluju u njegovoj biskupiji. Taj rad, rekao je, započeo je s negdašnjim provincijalom fra Slavkom Soldom, a nastavili su ga sljedeći provincijali kao doprinos Hercegovačke franjevačke provincije vjeri i narodu u ličkim krajevima.