Miro Kraljević: Široki Brijeg će dobiti kanalizaciju

radovi

Naime, u ugovoru je stajalo kako će za 33 mjeseca Širokobriježani dobiti kanalizaciju, piše Večernji list BiH.

Naime, projektom stoljeća Grad Široki Brijeg, jedan od osam gradova/općina u Federaciji Bosne i Hercegovine, uključen je u projekt vodoopskrbe i sanitacije u Federaciji BiH.

Visina kredita Europske investicijske banke (EIB) za ovaj projekt je 5,828.000 konvertibilnih maraka s rokom otplate 25 godina, a Grad Široki Brijeg, uz realizaciju kreditnog aranžmana, dobio je grant sredstva Europske komisije (IPA fond) u iznosu od 2,500.000 konvertibilnih maraka.

Ponovno objavljen natječaj

- Zbog složene procedure međunarodnog natječaja i žalbi ponuđača koji nisu odabrani za izvođača, poništen je natječaj za izgradnju prečistača otpadnih voda. Uslijedio je postupak ponovnog objavljivanja međunarodnog natječaja, a čekalo se očitovanje Europske investicijske banke o pripremljenom natječaju kako bi se nastavilo s postupkom.

Nakon složene procedure koju smo bili dužni poštivati, tek sada smo potpisali novi ugovor za izgradnju prečistača i krećemo dalje - rekao je za Večernji list gradonačelnik Grada Širokog Brijega Miro Kraljević.

Tako su, napokon, prije nekoliko dana, 25. siječnja u dvorani širokobriješkoga Gradskog vijeća predstavnici Grada Širokog Brijega, zatim izvođača radova, odnosno JVCA-a KTM-Brina d.o.o. Posušje i Biogest Internationala GmbH Dresden i Louisa Bergera (Francuska) u konzorciju s ILF-om Beretende Ing ZT GmbH (Austrija), koji će obavljati nadzor, potpisali ugovor o izgradnji prečistača.

Rok za izvođenje radova na izgradnji prečistača iznosi 750 dana, a obuhvaća projektiranje, izvođenje i probni rad. Vrijednost radova iznosi 2,705.172 eura bez PDV-a, a taj iznos će se financirati kreditnim i grant sredstvima. Kapacitet prečistača u prvoj fazi bit će 10.000 ES (ekvivalent stanovnika), dok će u drugoj fazi on iznositi 15.000.

- Prečistač je zaseban projekt, ali je on karika bez koje se nije moglo dalje. Vjerujem kako će rokovi biti ispoštovani, a nama slijedi i nastavak radova oko mreže kanalizacije. Zbog niza okolnosti kako poteškoća oko prečistača tako i problema oko iskopa kanala, radovi su se otegnuli, ali Široki Brijeg će dobiti svoju kanalizaciju - tvrdi za Večernji list širokobriješki gradonačelnik Miro Kraljević.

Kako stoji u obrazloženju, u središnjem dijelu grada djelomice je izgrađen kanalizacijski sustav (mješovitog tipa koji će se u budućnosti transformirati u separatni tip). Prije rata izgrađeno je oko 90 posto uređaja za prečišćavanje otpadnih voda (tijekom rata potpuno je devastiran te je sredstvima Svjetske banke nakon rata pripremljena projektna dokumentacija za njegovu sanaciju).

Predviđena je I. faza uređaja za 10.000 ES (ukupno predviđeno opterećenje je 15.000 ES), mehaničko-biološkog tipa. Inače, kanalizacijski sustav u Širokom Brijegu, kao i u većini gradova u Bosne i Hercegovine, bio je nerazvijen s malim postotkom priključenog stanovništva.

Otpadne vode iz uže gradske jezgre prikupljane su mješovitim sustavom kanalizacije i ispuštane u recipijent rijeku Lišticu bez ikakvoga tretmana. Prije rata bio je izgrađen gradski prečistač kapaciteta 5000 EBS, ali nije nikad bio u funkciji. Većina stanovništva je ispuštala otpadne vode izravno u vodotoke Lišticu ili Ugrovaču ili, pak, u septičke jame koje najčešće nisu propisno izgrađene.

Pogoršano stanje

U posljednjih nekoliko godina Grad Široki Brijeg uložio je značajna sredstva na izgradnju kanalizacijskog sustava u samome gradskom središtu i prigradskim naseljima.

Izgradnja samoga sustava odvodnje otpadnih voda bez njihova tretmana dovela bi do nepovoljnoga utjecaja na mjestu ispusta i pogoršala stanje u rijeci Lištici. Zbog svega navedenoga, Grad Široki Brijeg, inače središte Zapadnohercegovačke županije, pristupio je i rješavanju ovoga problema izradom projektne dokumentacije i izgradnjom postrojenja za tretman otpadnih voda.