MATIAS ZEČEVIĆ Žalosno je što za Bosansku Posavinu malo tko mari

Matias Zečević
Foto: Hercegovina.info.info

Matias Zečević u Narodnoj knjižnici Široki Brijeg predstavio je svoj roman „Iščekujući zoru“.
Uz autora, knjigu su predstavile mag. philol. angl. Tonina Ibrulj, asistentica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Gabrijela Arapović, predsjednica udruge studenata novinarstva „Press“.

„Neki će se prepoznati, a neki pak i zastidjeti jer bez obzira na to koliko se na prvu ova priča činila jednostavna, možda je neki percipiraju kao naivnu, ova knjiga je ipak jedna velika istina danas.“, rekla je o knjizi Tonina Ibrulj.

Matias je u predstavljanju rekao kako je roman pomalo tužan, ali nada u bolje ipak postoji. Istaknuo je kako je žalosno što za Bosansku Posavinu malo tko mari.

„Sviđa mi se to što nije samo napisao knjigu da je riječi pretvorio u tekst i napisao već je istražio tu temu. Kada čitate to imate osjećaj kao da se nalazite u tom ratnom periodu u Bosanskoj Posavini, kao da sve to stvarno proživljavate, što je iznimno fascinantno jer on sam nije bio rođen za vrijeme u kojem su bili događaji u knjizi.“, izjavila je Gabrijela Arapović.

Događaj je glazbeno popratila Jelena Skoko, a moderatorica je bila Ana Mikulić.

Organizator predstavljanja je ogranak Matice hrvatske Široki Brijeg.

Ovaj roman priča je o odrastanju jednog djeteta i o njegovoj obitelji u Domovinskom ratu od 1992. pa sve do danas. Događanja u romanu inspirirana su životom ljudi u Bosanskoj Posavini od prognanstva za vrijeme Domovinskog rata pa sve do danas i iseljavanja sa kojim se susreću žitelji Bosanske Posavine.
Matias je osim u Bosni i Hercegovini, svoj roman predstavio u Beču te Salzburgu i Solothurnu u Švicarskoj.

Trenutno, na tjednoj rang listi 20 romana u Hrvatskoj, roman „Iščekujući zoru“ nalazi se na 8. mjestu.