Javni apel za opstanak Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu

Široki Brijeg, alu, peticija, akademija likovnih umjestnosti, Široki Brijeg, opstanak
Petnaesti naraštaj diplomanata ALU-a u Širokom Brijegu koji su se, kroz petogodišnje školovanje, spremali postati magistri slikarstva, kiparstva i grafike te profesori likovne kulture svoje školovanje na ovoj visokoškolskoj ustanovi završili su i diplomirali 23. lipnja, kada su obranili svoj diplomski rad.

Ovogodišnji diplomanti slikarstva u klasi izv. prof. Antuna Borisa Švaljeka su magistrica slikarstva i profesorica likovne kulture Iva Mandić, magistrica slikarstva i profesorica likovne kulture Barbara Ivković i magistar slikarstva i profesor likovne kulture Dino Surać, diplomantica slikarstva u klasi docenta Branimira Bartulovića je magistrica slikarstva i profesorica likovne kulture Marija Stojić; diplomanti kiparstva u klasi redovitog profesora Stjepana Skoke su magistrice kiparstva i profesorice likovne kulture Barbara Kruljac i Lucija Miličević te magistri kiparstva i profesori likovne kulture Igor Jerković i Mate Turić; diplomanti grafike u klasi red. prof. Mire Petrica su magistar grafike i profesor likovne kulture Matej Ižaković i magistrica grafike i profesorica likovne kulture Danijela Jovanović, a diplomantica grafike u klasi redovitog profesora Igora Dragičevića je magistrica grafike i profesorica likovne kulture Ivona Skoko.

Čestitajući diplomantima i njihovim roditeljima te svima onima koji su ih bodrili u njihovom školovanju, na njihovoj "prvoj slavnoj i jednoj od većih pobjeda u ratu koji se zove umjetnost i život" te poželjevši im da je nikada ne zaborave, dekan Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru sa sjedištem u Širokom Brijegu, prof. Stjepan Skoko, osvrnuo se i na još neke teme kada je u pitanju Akademija. I to ono o čemu je, kako je rekao Skoko, do sada rijetko govoreno.

Ne samo rad, nego i život

Skoko je podsjetio kako se često isticala i hvalila društvena uloga Akademije i doprinos koji je dala razvoju likovne kulture i umjetnosti, pa je tako, među ostalim, jednom rečeno i da je postala glavni generator u sustavu likovne umjetnosti ne samo u Širokom Brijegu, Mostaru i Hercegovini, nego i mnogo širim okvirima i različitim kontekstima. "Isticali smo njene nagrade i priznanja, ugled i značaj" - rekao je Skoko, " i ponosili se njima".

"Rijetko smo, pri tom, govorili o egzistencijalnim problemima Akademije koji su se godinama gomilali, o nemogućnosti da se ti problemi riješe i stvore uvjeti za normalan rad i život na Akademiji. Kažem rad i život, jer i profesori i studenti toliko su povezani s ovom Akademijom da s pravom možemo reći da na Akademiji ne samo radimo i studiramo, nego i živimo. Rijetko smo javno govorili o dugovanjima koja se godinama nakupljaju, o kroničnom nedostatku financijskih sredstava za elementarne potrebe kao što su plaće i doprinosi profesorima i asistentima.

Nismo govorili niti o neravnopravnom i podređenom položaju u odnosu na ostale članice Sveučilišta kad je riječ o načinu financiranja i samofinanciranja. Dosadašnji oblik i iznos financiranja je ne samo štetan i neodrživ, nego ozbiljno dovodi u pitanje opstanak ove institucije. Vrata ALU-a Sveučilišta u Mostaru još uvijek su otvorena u najvećoj mjeri zahvaljujući velikom naporu, odricanju i žrtvi, kako profesora, tako i studenata", naglasio je Skoko.

Profesori bez ovjerene zdravstvene knjižice

Dekan ALU-a rekao je i poraznu činjenicu da zbog neizmirenih doprinosa na plaće sveučilišni profesori godinama, praktički od samog osnutka, ne mogu otići liječniku jer nemaju ovjerenu zdravstvenu knjižicu, stalno zaposleni djelatnici zbog neizmirenih obveza postaju pravni taoci ove institucije, zbog dugovanja koje je naslijedila uprava Akademija je pod stalnom prijetnjom blokade računa, a studentima je preskupo živjeti i studirati u Širokom Brijegu.

Krajnje je vrijeme, naglasio je Skoko, da se svi oni koji su povezani s Akademijom i kojima je stalo do njezinog opstanka i boljitka, suoče s težinom situacije i daju sve od sebe kako bi počeli rješavati probleme i dugovanja koja su se počeli stvarati gotovo od njenog osnutka prije 17 godina.

"Stoga upućujem javni poziv i molbu osnivačima i financijerima Sveučilišta i Akademije, te federalnim i državnim institucijama, kao i gospodarskim subjektima i donatorima, da pomognu financijski oporavak, time i opstanak ove Akademije", rekao je Skoko. U svom govoru javno je zahvalio rektorici Sveučilišta u Mostaru Ljerki Ostojić što pokazuje spremnost i dobru volju za pomoć u rješavanju ovih problema.

Korijeni u Franjevačkoj galeriji

Kao što i naše Sveučilište u Mostaru ima svoje korijene u prvoj visokoškolskoj ustanovi u Hercegovini u Franjevačkoj teologiji koja je osnovana u Mostaru 1895. godine, tako slično i naša Akademija ima svoje korijene u Franjevačkoj galeriji. U uzajamnom odnosu profesora i studenata u duhu akademske tolerancije želja nam je definirati i učiniti Akademiju prepoznatljivom te u edukacijskom programu spojiti klasična i suvremena pitanja te pratiti najsuvremenije trendove likovne izobrazbe u razvijanju osobnih kreativnih sposobnosti naših studenata, naglašeno je na svečanosti promocije 15. naraštaja diplomanata ALU-a.

Na promociji su bili i voditelj Franjevačke galerije Široki Brijeg fra Vendelin Karačić, prorektorica dr. sc. Izabela Dankić, dekan Građevinskog fakulteta prof. Ivan Lovrić, općinski načelnik Miro Kraljević, književnik Mile Pešorda, povjesničar umjetnosti iz Zagreba Stanko Špoljarić, prof. i povjesničar umjetnosti iz Dubrovnika Marin Ivanović, akademski slikar iz Dubrovnika Josip Škerl.

Dnevni list