FOTO  Iz tiska izišao novi broj biltena ‘Široki info’

Široki Brijeg, grad

. Bilten je tiskan na 48 stranica s pregledom najznačajnijih događanja u Širokom Brijegu, aktivnostima grado/načelnika, Općinskog/Gradskog vijeća, pregledom kulturnih, športskih i gospodarskih događanja u našem gradu, te prisjećanja na događaje iz naše bliže, ali i nešto dalje povijesti. Ovo posebno izdanje izlazi kao dvobroj 22-23, a u povodu proglašenja Širokog Brijega gradom. Prvi broj biltena 'Široki info' izišao je u kolovozu 2008. godine.

Bilten posjeduje ISSN broj (International Standard Serial Number = Međunarodni standardni broj za serijske publikacije) za tiskano i elektroničko izdanje, a koji je dodijeljen od strane Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH. Izlazi tromjesečno, a može se u elektroničkoj formi, kao i svi dosadašnji brojevi, preuzeti sa službene stranice Grada Širokog Brijega (www.sirokibrijeg.ba). Tiskani primjerak biltena može se preuzeti na info-pultu na ulazu u zgradu Gradske uprave.
„Nadnevak 19. studenoga 2014. će zasigurno biti zapisan u novijoj povijesti Širokog Brijega. Naime, toga dana Općinsko vijeće Širokog Brijega donijelo je Privremenu statutarnu odluku temeljem koje Općina Široki Brijeg postaje Grad Široki Brijeg. Ovo je i razlog izlaska prvog posebnog izdanja informativnog biltena 'Široki info', kao biltena Grada Širokog Brijega.

Prema federalnom Zakonu o načelima lokalne samouprave, lokalna samouprava se organizira i ostvaruje u općinama i gradovima kao jedinicama lokalne samouprave. Grad je jedinica lokalne samouprave koja predstavlja urbanu, infrastrukturnu cjelinu povezanu svakodnevnim potrebama stanovništva. S obzirom da je Široki Brijeg sjedište županije ispunjene su zakonske pretpostavke za donošenje Zakona o uspostavljanju Grada Široki Brijeg. Zahvaljujem Ivanu Dugandžiću na velikoj pomoći pri izradi teme broja. Također zahvaljujem i sveučilišnim profesorima Ivi Čolaku i Mirku Pejanoviću, novinarki Zlati Behram i dr. fra Miljenku Šteki provincijalu Hercegovačke franjevačke provincije koji su pridonijeli da ovaj dvo/broj biltena 'Široki info' po prvi puta izlazi kao posebno izdanje", stoji u uvodniku biltena koji potpisuje urednik dr. sc. Drago Martinović.

Osim biltena 'Široki info' koji izlazi već sedmu godinu, prije pola godine u rad je puštena redizajnirana web-stranica Grada Širokog Brijega (www.sirokibrijeg.ba) putem koje se građani imaju mogućnost informirati o najvažnijim događanjima u Širokom Brijegu, ali i komunicirati s Gradskim tijelima vlasti. Početkom godine otvorena je i Facebook stranica, koja je proglašenjem Grada Širokog Brijega, postala Facebook stranica Grada Širokog Brijega, putem koje građani također imaju prigodu komunicirati s Gradskim tijelima vlasti, ali i komentirati, 'lajkati', predlagati, pohvaliti, odnosno kritizirati rad gradonačelnika, predsjednika Gradskog vijeća, Gradskih službi, Javnih poduzeća i ustanova.