FOTO   Grand Prix 20. MFF-a filmu 'Slobodan'

Grand Prix MFF, Široki Brijeg

Film 'Slobodan', redatelja Michela Toesca iz Francuske jednoglasnom odlukom žirija osvojio je Grand Prix 20. Mediteran Film Festivala, koji se od 21. do 24. kolovoza održavao u Širokom Brijegu.

Drugu nagradu MFF Best Short dobio je film 'Groblje', redatelja Pabla Adiega Almudevara iz Španjolske dok je publika najboljim proglasila film 'Dani trešnje' sirijskih redatelja Mohamada i Ahmada Malasa.

U svojem obrazloženju, žiri u sastavu Alejandro Diaz Castanno, Alen Drljević i Dževdet Tuzlić naveli su kako film 'Slobodan' tretira veoma aktualnu i univerzalnu temu.

''Autentičnim filmskim jezikom i autorskim pristupom na fascinantan način promovira iskonske ljudske vrijednosti'', navedeno je u odluci.

Žiri je dodijelio i dvije specijalne nagrade – izraelskom filmu 'Obitelj u tranziciji', redatelja Ofira Trainina te slovenačko-hrvatsko-talijanskoj koprodukciji, filmu 'iOtok', redatelja Mihe Čelara.

Žiri je naveo kako je u izraelskom dokumentarcu riječ o veoma intimnom filmu o pomjeranju granica i rušenju tradicionalnih moralnih normi, bez pretenzija da moralizira i osuđuje dok e 'iOtok' filmska priča o ljudima na margini geografskog i političkog bića šire zajednice, te njihovoj borbi za očuvanje iskonskih prirodnih vrednota prostora u kojem žive.

Žiri za kratkometražni dokumentarni film, u sastavu Vera Robić Škarica, Sara Fgair i Marijana Mikulić, odlučio je da MFF Best Short, u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma, pripadne ostvarenju 'Groblje', redatelja Pabla Adiega Almudevara iz Španjolske.

Kako su naveli u odluci, to je sjajna dokumentaristička priča o životnom krugu.

''Djelovao nam je najljepše kao jedna cjelina, unutar koje je, bezbroj sjajnih detalja koji upućuju da je u kući živjela obitelj čiju prisutnost glavni lik poštuje'', naveo je žiri koji je dodijelio i dva posebna priznanja.

Nagrađeni su film 'Korak' turskog redatelja Haydara Demirtasa za kojeg žiri kaže da je s jedne strane priča o čovjeku koji je svoj život odlučio žrtvovati na neki način i dati se za pomoć svojim sunarodnjacima. Kroz priču filma otkrivamo dvoličnost velikih svjetskih sila.

Posebno priznaje u ovoj kategoriji dodijeljeno je i filmu 'Svoga oca sin' izraelskog redatelja HillelRatea. Priča je to o vezanosti oca i sina uz evidentnu dominaciju oca, sve do trenutka dok sin ne osvijesti da ima želju i pravo na svoj put.

Braća Malas su, primajući nagradu rekli kako im je velika čast što je širokobriješka publika prepoznala njihov film.

''Hvala vam na nagradi i na divnom festivalu'', poručila su braća.

Nagradu HT Eroneta, koja se dodjeljuje posjetiteljima festivala kao najboljem filmskom kritičaru koji ocjenjuju najbolji film, osvojio je Danijel Lukić.

Na ceremoniji zatvaranja prikazani su kratki dokumentarni film 'Usput' te kratki igrani film 'Dvica' koji su nastali na filmskoj radionici MFF School.

Tomislav Topić, direktor festivala odjavljujući dvadeseto izdanje festivala, zahvalio je svima koji su podržali ovaj festival i ove i ranijih godina.

''Mi kao festival ulazimo u treće desetljeće. Ići ćemo i dalje putem koji smo ucrtali'', rekao je Topić.

Na 20. Mediteran Film Festivalu, koji se od 21. do 24. kolovoza održao u Širokom Brijegu prikazano je dvadeset filmova u konkurenciji. Na festivalu su kroz osam programa prikazana 45 filma, nekoliko svjetskih i festivalskih premijera. Nakon svečane dodjele nagrada, 20. MFF zatvoren je projekcijom igranog film Quentina Tarantina, 'Bilo jednom u... Hollywoodu'.

Generalni pokrovitelj Mediteran Film Festivala je HT Eronet, a festival su podržali i američko Veleposlanstvo u BiH te Ured specijalnog predstavnika EU u BiH.

Pokrovitelj nagrade Grand Prix jeste Podravka dok je generalni pokrovitelj festivala HT Eronet.

Više informacija o 20. izdanju Mediteran Film Festivala potražite na službenoj web stranici ili Facebook stranici.