FOTO  Gradonačelnik Širokog Brijega: Planiran završetak izgradnje Osnovne škole na Lisama

Široki Brijeg, Grad Široki Brijeg, Boro Đolo, Boro Zovko, Vinko Topić, Miro Kraljević

O projektima koji su završeni u proteklih godinu dana, ali i o projektima koji su u tijeku i koji tek trebaju da se realiziraju govorio je Općinski načelnik Miro Kraljević. O programu obilježavanja Dana općine govorio je Vinko Topić predsjednik Općinskog vijeća. Na konferenciji su osim novinara nazočili i pomoćnici Općinskog načelnika Boro Đolo, Boro Zovko i Predrag Naletilić.

„U proteklih godinu dana u našoj općini nekoliko je većih projekta koje smo započeli, a neke od njih i završili. Završili smo I. fazu projekta „Vodoopskrba i odvodnja otpadnih voda u Federaciji Bosne i Hercegovine", u vrijednosti 926.000 KM, a koja se izvodila kroz samo središte grada. Ovdje je vrijedno istaknuti da je ovaj projekt vrijednosti preko 8 milijuna KM, te da je Općina Široki Brijeg prva u Bosni i Hercegovini koja je počela s implementacijom ovog projekta. U rujnu prošle godine potpisali smo Ugovor o dodjeli grant sredstava Europske komisije u iznosu 2,5 milijuna KM. Izdvojit ću još jedan veliki projekt za naš grad, a to je završetak izgradnje Osnovne škole na Lisama. Ovu školu pohađa preko 700 učenika od prvog do osmog, odnosno devetog razreda. Vrijednost ovog projekta je preko četiri milijuna maraka. Nastavljamo s kontinuiranim radom na projektima vodoopskrbe po selima i mjesnim zajednicama, te je u drugoj polovici prošle godine u rad je pušten vodovod 'Turčinovići' sa 153 priključka, a u lipnju ove godine u rad je pušten vodovod 'Dužice' sa 160 priključaka. Početkom ožujka počeli smo s realizacijom projekta rekonstrukcije i proširenja sustava za navodnjavanje, projekta vrijednog preko 5 milijuna KM.", rekao je između ostalog načelnik Kraljević.

O programu obilježavanja Dana općine i proslave blagdana Velike Gospe govorio je Vinko Topić predsjednik Općinskog vijeća istaknuvši: „Ove godine posebno svečano će biti na dan održavanja Svečane sjednice Općinskog vijeća iz dva razloga, jedan je dodjela javnih priznanja Zlatne plakete "Grb Općine Široki Brijeg" zaslužnim pojedincima i kolektivima, a drugi razlog je proglašenje Općine Široki Brijeg gradom. Naime, tijekom prošlog mjeseca oba Doma Parlamenta FBiH usvojili su Zakon o Gradu Široki Brijeg, te će nakon objavljivanja ovog zakona u Službenim novinama FBiH i donošenja Privremene statutarne odluke od strane Općinskog vijeća, Široki Brijeg i službeno postati grad. I ove godine uz prigodan kulturno-zabavni program nekoliko dana prije, kao i na sam Dan općine i blagdan Velike Gospe, bit će posebno svečano." Svečana sjednica Općinskog vijeća (12. kolovoza) moći će se izravno pratiti putem interneta na www.sirokibrijeg.ba i www.hercegovinalive.com, te Radio postaje Široki Brijeg i Radio Herceg-Bosne."