General franjevačkog reda posjetio franjevce na Širokom Brijegu

Široki Brijeg
...Južnoslavenskoj konferenciji provincijala generalni ministar Reda fra Michael Perry posjetio je i samostan na Širokom Brijegu. S njim su u posjet došli i fra Julio César Bunader, generalni vikar, te članovi generalnog definitorija: fra Caoimhín Ó Laoide, fra Ignacio Ceja, fra Nicodeme Kibuzehose, fra Ivan Sesar, fra Lino Gregorio Redoblado, fra Valmir Ramos i fra Antonio Scabio. U njihovoj pratnji bili su i članovi Južnoslavenske konferencije provincijala: fra Miljenko Šteko, fra Joško Kodžoman, fra Andrija Bilokapić, fra Marjan Čuden, fra Jozo Marinčić i fra Ilija Vrdoljak.

Uz zvuk zvona Generala i njegovu pratnju ispred širokobriješke bazilike dočekali su fratri koji djeluju u samostanu na čelu s gvardijanom fra Tomislavom Puljićem. Nakon dočeka uputili su se u crkvu gdje ih je gvardijan pozdravio i izrazio dobrodošlicu na Široki Brijeg koji je za hercegovačke franjevce njihova Porcijunkula, mjesto gdje su nastali i izrasli u Provinciju. General je također uputio nekoliko prigodnih riječi potaknuvši nazočne da se i dalje bore za svoju vjeru na ovim trusnim područjima. Blagoslovio je nazočne, kao i čitavu Provinciju.

Pošavši u razgledavanje samostana General se sa svojom pratnjom najprije zaustavio i pomolio na grobu dvadesetčetvorice hercegovačkih fratara ubijenih u Drugom svjetskom ratu i poraću. Fra Vendelin Karačić je nakon toga kratko izložio povijest crkve i samostana, a fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, uveo je nazočne u tematiku pobijenih hercegovačkih franjevaca. Slijedio je obilazak Muzeja u kojem su sačuvana vrijedna djela iz naše prošlosti, kao i ostatci crkvenog posuđa koje su uništili jugokomunisti u veljači 1945. Članove Vrhovne uprave sve je ovo itekako zanimalo, jer uglavnom nisu imali iskustvo života pod komunizmom.

U ovom razgledavanju posebno treba izdvojiti posjet ratnom skloništu u kojem je 7. veljače 1945. ubijeno i spaljeno 12 franjevaca iz širokobriješkog samostana. Vicepostulator fra Miljenko Stojić razjasnio je nazočnima kako se i što točno dogodilo u tom skloništu, ali i kako je ista, jugokomunistička, ruka u tom vremenu ubila još 54 hercegovačka fratra za koje se vodi postupak mučeništva da bi ih Crkva jednoga dana proglasila mučenicima i uzdigla na čast oltara. Potreseni viđenim i čujenim General i članovi Vrhovne uprave na svojim su jezicima izmolili Oče naš za sve pobijene.

Posjet je završio osvježenjem u samostanskoj blagovaonici, koja pamti kako su jugokomunisti odavde izvodili jednoga po jednoga franjevca i ubijali ih. Ali život se nastavlja. General je sa svojom pratnjom nastavio prema Kočerinu, Posušju, Imotskom i Poljskoj. Fratri u širokobriješkom samostanu ostali su zadovoljni da su još jedanput pred važnim gostima mogli posvjedočiti o događajima iz prošlosti i o svojoj odlučnosti nastaviti putovima predaka.