Fra Smiljan Kožul u rodnom gradu proslavio zlatnu misu

Fra Smiljan Kožul
Rijetki su oni službenici Božji koji svoje predanje Isusu shvate tako doslovno, da i kad ne mogu više stajati na nogama zbog tjelesnih prepreka i dalje daju cijelog sebe u službu za Gospodina, kao što to čini možda najpoznatiji franjevac u Hrvata, pater Smiljan Kožul koji nakon 50 godina svećenstva i dalje srčano vodi čak tri molitvene zajednice i susreta tjedno, nekoliko duhovnih obnova mjesečno, kao i najpoznatiju posljednju srijedu u mjesecu na kojoj se skupi i nekoliko tisuća ljudi.

Također, dva dana u tjednu je na raspolaganju vjernicima u ispovjedaonici gdje također dolaze stotine ljudi, a neki sa stvarno teškim životnim situacijama. Sav taj zanos i čvrsta i nepokolebljiva želja za neprestanim služenjem ljudima u ime Isusa Krista je zapravo čudesna jer je riječ o svećeniku i redovniku koji ima 76 godina, bolesne noge na kojima zaista jedva stoji, a koji i dalje svaki, ali baš svaki slobodni trenutak želi posvetiti službi.

Kad se govori o pateru Smiljanu i plodovima njegova svećenstva mnogi ističu da je bio egzorcist, da se daje kroz službu ozdravljanja i oslobađanja, i iako su zaista brojna svjedočanstva, njegova biografija sugerira da je riječ o izvanrednom svećeniku doktoru crkvenih nauka koji je doktorirao na Papinskom Sveučilištu u Rimu, gdje je postao i magistar teologije, prenosi Radio Široki Brijeg.

Svećenik je to koji je svoje svećenstvo do maksimuma iskoristio i za promociju Hrvatske u Domovinskom ratu, a teškim trenucima rata, uz suradnju većeg broja svećenika, redovnika, redovnica i laika, fra Smiljan je osnovao Pokret krunice za obraćenje i mir koji danas broji na tisuće članova kako bi tada izmolio toliko potrebno duhovno probuđenje hrvatskog naroda.

Također, fra Smiljan je 1994. osnovao sa suradnicima Radijsku postaju, Radio Mariju, a kardinal Franjo Kuharić izdao je dekret odobrenja 11. ožujka iste godine. Radio Marija ostvarila je njegov san o krugovalnoj postaji koja će u Hrvatskoj neumorno promicati "kršćanski glas u obiteljskim domovima".

U vrijeme komunističkog mraka, na talijanskom državnom radiju, fra Smiljan je bio punih 10 godina urednik emisije na hrvatskom jeziku, koja je informirala građane nekadašnje Jugoslavije o cjelokupnom kulturnom, političkom i religioznom životu u slobodnom svijetu. Također, vodio je pri Kongregaciji za svece postupak za proglašenje blaženim kardinala Alojzija Stepinca.

Održao je stotine duhovnih obnova u Hrvatskoj i svijetu te osvojio srca brojnih ljudi za Isusa. Doista se može reći da je pater Smiljan potaknuo duhovno probuđenje hrvatskog naroda.

Životopis
Dr. fra Smiljan-Dragan Kožul OFM. rodio se 28. veljače 1942. u Hercegovini, u selu Turčinovići u Širokom Brijegu.

Četiri razreda osnovne škole završio je u rodnom selu, a četiri razreda niže gimnazije na Širokom Brijegu, gdje je završio i prvu godinu više gimnazije. Godine 1958. prelazi u Franjevačku klasičnu gimnaziju, Kaptol 9., gdje je maturirao 1962. Postao je franjevac u Hrvatskoj Franjevačkoj Provinciji svetih Ćirila i Metoda 16. kolovoza 1960. položivši redovničke zavjete. Teologiju je studirao u Zagrebu (prve tri godine) i Salernu u Italiji.

Zaređen je za svećenika 29. lipnja 1968. u zagrebačkoj katedrali od kardinala Franje Kuharića. Na papinskom sveučilištu u Rimu, Antonianumu, postigao je titulu magistra teologije 1969. Bio je profesor na Franjevačkom filozofskom učilištu na Trsatu i na Visokoj bogoslovnoj školi u Rijeci kroz šest semestara, od 1969-1972. gdje su među studentima bili i sadašnji zagrebački i riječki nadbiskup (kardinal Bozanić i nadbiskup Devčić).

Od 1972. do 1977. studira Crkveno pravo na papinskom sveučilištu Antonianum gdje postiže titulu doktora crkvenih pravnih nauka i gdje je od 1977. do 1988. bio profesor sakramentalnog prava. Objavio je opširnu knjigu na talijanskom jeziku o sakramentu ženidbe, pod naslovom: Evoluzione della dottrina circa l'essenza del matrimonio dal C.I.C. al Vaticano II. Objavio je više članaka o sakramentalnom pravu u raznim časopisima. Godine 1977. Papa Pavao VI. imenovao ga je braniteljem bračnog veza na Kongregaciji za sakramente, što je obnašao sve do povratka u Hrvatsku 1988. godine.

Zajedno sa slugom božjim o. Aleksom Benigarom vodio je pri Kongregaciji za svece postupak za proglašenje blaženim kardinala Alojzija Stepinca. Fra Smiljan se u domovinu vratio polovicom 1988., gdje je imenovan za suca na drugomolbenom Nadbiskupskom ženidbenom sudu u Zagrebu, i tu službu je obnašao do 1999., kada je za Zagrebačku metropoliju uspostavljen Međubiskupijski sud prvog i drugog stupnja, odnosno za sve sjevernohrvatske biskupije (Zagrebačka, Požeška, Varaždinska, Đakovačko-Srijemska i Križevačku eparhiju). Na tom sudu prvog stupnja sada obnaša službu branitelja veza.

U teškim trenucima Domovinskog rata, uz suradnju većeg broja svećenika, redovnika, redovnica i laika, fra Smiljan je osnovao Pokret krunice za obraćenje i mir. Pokret krunice je najprije Kardinal Franjo Kuharić odobrio za Zagrebačku nadbiskupiju dekretom od 28. listopada 1993., a slijedećih mjeseci odobrili su ga i svi ostali biskupi Hrvatske i Bosne i Hercegovine, osim Ratka Perića, mostarskog Ordinarija.

Osnivači Pokreta su jednoglasno predložili fra Smiljana za duhovnog ravnatelja, a imenovan ga je kardinal Franjo Kuharić. Budući da je Pokret krunice ustanovljen za ostvarenje duhovnog preporoda hrvatskog naroda, temeljna mu je zadaća ostvarenje zajedništva u molitvi na tu nakanu. U tu svrhu Pokret krunice tiska i dijeli promidžbene materijale i knjige. Tako su u milijunskoj nakladi tiskane brošurice za molitvu krunice B. D. Marije, te za devetnicu i krunicu na čast Božanskog Milosrđa.

Radijsku postaju, Radio Mariju, osnovao je također fra Smiljan početkom ožujka 1994., uz suradnju svojih najbližih suradnika iz Pokreta krunice, a kardinal Franjo Kuharić izdao je dekret odobrenja 11. ožujka iste godine. Radio Marija ostvarila je njegov san o krugovalnoj postaji koja će u Hrvatskoj neumorno promicati "kršćanski glas u obiteljskim domovima". Svoje dugogodišnje iskustvo suradnje na Radio Vatikanu i na RAI, prenio je na Radio Mariju.

U vrijeme komunističkog mraka, na talijanskom državnom radiju, fra Smiljan je bio punih 10 godina urednik emisije na hrvatskom jeziku, koja je informirala građane nekadašnje Jugoslavije o cjelokupnom kulturnom, političkom i religioznom životu u slobodnom svijetu. Od 2000. godine stalni je suradnik na Hrvatskom Katoličkom Radiju, kao autor emisije Iz Katekizma Katoličke Crkve sustavno prikazujući taj temeljni dokument katoličke vjere, te teološke emisije Na putu u Emaus. Vrlo često drži seminare za nutarnje oslobođenje i iscjeljenje u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, te u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj, kako hrvatskim vjernicima tako i Nijemcima.

(www.jabuka.tv)