Ekološki genocid nadomak Širokog Brijega na Mostarskom blatu!

Knešpolje, uginule koze, leševi

 Na lokaciji Mostarskog blata na području Širokog Brijega snimili smo užasavajuće prizore!

Stanovnicima Knešpolja i okolnih sela uz zagađeno vrelo Crnašnice prijeti još jedna zarazna katastrofa.

Naime uz mnoštvo građevinskog otpada i onog iz domaćinstva, nepoznati počinitelji su nepropisno i nelegalno bacili na desetke uginulih koza. Užasan miris trulog mesa, uginule koze u stanju raspadanja svakako nisu prizori za bilo gdje a posebno ne u blizini kupališta kojeg posjećuju djeca! Osim estetskog i etičkog problema koji je na prvu vidljiv životinjski leševi i klaonički otpad predstavljaju specifičnu animalnu tvar pa ih zbog tih specifičnosti moramo promatrati i sa higijenskog, epidemiološkog, ekološkog i ekonomskog aspekta, prenosi portal ŠirokiBrijeg.info.

Leševi uginulih životinja prepuni su mikroorganizama od kojih su neki uzročnici zaraza, ti mikroorganizmi dugo ostaju u lešini ali i u tlu čime su potencijalna opasnost za zdravlje ljudi i životinja. Infektivni materijal iz lešina mogu raznositi različite životinje, domaće i divlje ali i ptice, glodavci i kukci time prenoseći razne bolesti kao što su: salmoneloza, bruceloza, bjesnoća, groznica, šuštavac i dr.

Prema stanju raspadanja tih uginulih životinja jasno je da nisu od danas tu, te se postavlja pitanje što rade odnosno ne rade nadležne institucije. Jel onaj maćehinski odnos gradske vlasti prema veterinarskog stanici uzima danak. Kako god uz neodgovorne mještane koji su počinili ova djela uz izostanak reakcije nadležnih institucija pitamo se tko će snositi neizbježne posljedice?!

https://www.youtube.com/watch?v=bHbngBoEg2w