Dnevnik s iskapanja masovne grobnice u Knešpolju iz Drugog svjetskog rata 2

ubijeni fratri, masovna grobnica, ubijeni fratri, masovna grobnica, Ljubuški
Znamo da to ne će biti lako. Sve je ispremiješano.

Najprije je trebalo još malo osloboditi od zemlje pronađene posmrtne ostatke i utvrditi jesmo li jučer imali pravo u definiranju granica masovne grobnice. Rad je urodio pronalaženjem još tijela, tako da ih sada ima sveukupno 8 pronađenih. Prostor u kojem su zbijeni pokazao se, ipak, na kraju malen: 3,40 x 2,90 m.

Zanimljivo je da žrtvama nisu skidali obuću koja je dobro očuvana do danas. Zaključili smo da je to zbog toga što su se obućom i odjećom komunisti namirili probijanjem borbene crte obrane Širokog Brijega dva dana prije. Uz obuću pronašli smo mnoštvo puca, kopči, male novčanike, češljeve, zrcala. Posebno treba istaći pronalazak krunice, što se zbilo jučer. Danas smo pronašli i tri vojničke pločice. Najvjerojatnije je da pripadaju njemačkim vojnicima, ali to će se točno znati tek nakon što budu stručno očišćene. Uz jednu je na isti lančić bila obješena i vrlo dobro očuvana medaljica nekog sveca.


Tijekom jutra lokalitet je posjetio i provincijal hercegovačkih franjevaca fra Ivan Sesar. Popodne je stigao don Tomo Vukšić, biskupov delegat u crkvenom sudu koji je ustrojen za ispitivanje još živućih svjedoka glede ubojstva hercegovačkih franjevaca.

Zbog jakosti vijesti javna glasila i dalje nastoje pratiti što se zbiva na lokalitetu. Drago mi je da ističu činjenicu da je Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Široki Brijeg prvo povjerenstvo u BiH osnovano s tom svrhom. Ustrojeno je uz veliku podršku načelnika općine Mire Kraljevića, a na čelu mu je Pero Kožul.

Mislili smo da ćemo danas otvoriti i susjednu masovnu grobnicu, ali ni s ovom nismo završili. Nakon kratke stanke za objed prišli smo vađenju prvih tijela. Do kraja radnog dana, 16.00, vjerujemo da smo ih uspjeli izvaditi 5. Tek, naime, nakon vađenja drugih tijela, moći će se s priličnom dozom sigurnosti ocijeniti da se nije pogriješilo u atribuiranju pojedinih kostiju prije izvađenim tijelima. No, pojavile su se neke naznake da bi ispod ovih nagomilanih tijela moglo biti još jedno. To ćemo točno znati tek sutra kad ponovno nastavljamo s poslom.

fra Miljenko Stojić