Bisnode kampanja kreiranja pozitivnog poslovnog okruženja počinje sa općinama i gradovima BiH

Široki Brijeg
Oni su podloga od koje kreće razvoj svake kompanije, stoga su uslovi i podrška koje nude od krucijalnog značaja za razvoj svake kompanije. Želja nam je biti jedan od čimbenika koji će osnažiti i unijeti novi kvalitet u odnos javne uprave i gospodarstvenika, kao osnovu za razvoj gospodarstva, na način da se razumiju obostrane potrebe, nadopunjuju se i uzajamno razvijaju na putu ka zajedničkom cilju: osnaživanju gospodarstva kroz lokalni do regionalnog karaktera.

Bisnode BH će i ove godine nastaviti sa promocijom gospodarstva Bosne i Hercegovine kroz promociju kvalitetnih bh kompanija. Ni jedan poslovni uspjeh nije suviše mali da ne bi trebao biti primjer za druge, niti je ijedna kompanija suviše velika da ne treba ulagati u svoj dalji razvoj. Pri tome, i jedni i drugi mogu značajno uticati na poslovno okruženje u kojem će poslovati, uz zahtjev za punu podršku nadležnih institucija. Bosna i Hercegovina ima uspješne kompanije po svim evropskim mjerilima i o tome treba stalno govoriti.

Nastavljamo i sa aktualiziranjem poslovnih tema vezanih za važnost upravljanja kvalitetnim poslovnim podacima koji pokreću profitabilnost gospodarstva. Vjerujemo da su ovo ideje i teme koje mogu uticati na svijest gospodarstvenika prema kreiranju pozitivnog poslovnog okruženja u kojem će se kompanije moći uspješno razvijati i rasti.

Jedna od najznačajnijih stavki kampanje kreiranja pozitivnog poslovnog okruženja je povezivanja javne uprave sa gospodarstvom. Želja nam je biti jedan od čimbenika koji će osnažiti i unijeti novi kvalitet u ovaj odnos, kao osnovu za razvoj gospodarstva, na način da se razumiju obostrane potrebe, nadopunjuju se i uzajamno razvijaju na putu ka zajedničkom cilju: osnaživanju gospodarstva kroz lokalni do regionalnog karaktera.
Značaj općina i gradova za razvoj pozitivnog poslovnog okruženja
Općine i gradovi su osnova od koje kreće razvoj svake kompanije, stoga su uslovi i podrška koje oni nude od krucijalnog značaja za razvoj svake kompanije. Sagledavanjem realnog stanja gospodarstva na području grada i općine, zahvaljujući blagovremenim i kvalitetnim podacima, ove institucije vladaju značajnim informacijama koje će olakšati donošenje odluka za unaprjeđivanje rada gospodarstva, poput pronalaženja novih načina za privlačenje investitora ili kreiranje kvalitetnijeg poslovnog okruženja. Stvaranje detaljne slike gospodarstva općine, svojevrsne lične karte općine, poslužiti će za pronalaženje eventualnih problema i njihovih rješenja.

Ovo je i način da općina odnosno grad pruži podršku onim poslovnim subjektima koja daju radna mjesta i generiraju prihode u općini, radi daljeg razvijanja poslovnog okruženja, otvaranja novih radna mjesta, povezivanja sa drugim poslovnim subjektima iz iste oblasti.

Široki Brijeg - primjer razumijevanja javne uprave i gospodarstva

Tradiciju gospodarstva Širokog Brijega pokazuje struktura registriranih pravnih lica: 54% njih posluje više od deset godina, a 77,8% više od 5 godina.
Grad Široki Brijeg odavno je prepoznao značaj suradnje sa gospodarstvenicima što se i vidi na pozitivnim rezultatima koje iz godine u godinu pokazuje, ne samo na razini županije već i prema prosjeku pokazatelja u BiH.

Ako gospodarstvo Širokog Brijega usporedimo sa gospodarstvom županije, vidjećemo da ono kreira 44,5% radnih mjesta u županiji i 43,1% županijskih prihoda. Gledajući prihode od izvoza robe i učinaka na strana tržišta, širokobriješki izvoznici kreiraju 20,3% od ukupnih prihoda gospodarstvenika na nivou grada. Na državnoj razini izvoz čini 14,1% od ukupnih prihoda, a u Zapadnohercegovačkoj županiji izvoznici kreiraju 17,6% ukupnih prihoda gospodrstva županije. Stoga možemo reći da su poduzeća iz Širokog Brijega izvozno usmjerena a njihov prihod iznad prosjeka BiH i županije.

Financijski podaci poslovanja u posljednje tri godine pokazuju rast kapitala i imovine, što ukazuje na stabilnost i sigurnost poslovanja poduzeća. Pogled na likvidnosnu situaciju pokazuje da je broj blokiranih subjekata u Širokom Brijegu ispod prosjeka BiH.

Najvećih 10 tvrtki u gradu Široki Brijeg generira 699,5 milijuna prihoda KM (55,6% prihoda svih tvrtki u Širokom Brijegu) i daju 1.867 radnih mjesta (32,2% uposlenih u svim tvrtkama u Širokom Brijegu).

Prema Bisnode dinamičnoj ocjeni, poduzeća u Širokom Brijegu ukazuju na prosječno dobru likvidnost a trend rasta pokazuje i neto dobit poduzeća.

Večer s gospodarstvenicima - tradicionalni susret gradonačelnika i gospodarstvenika
Jedan od načina uspostavljanja dobre suradnje je i Večer s gospodarstvenicima, sad već tradicionalni susret gospodarstvenika sa gradonačelnikom Širokog Brijega.

Ovakav skup je prilika za predstavljanje analize odnosno cjelovite slike gospodarstva, rada općine, aktivnosti i projekata, novih mogućnosti financiranja, novih ideja i prije svega, prilika za konkretan razgovor o problemima, zahtjevima i idejama gospodarstvenika prema svom gradonačelniku. Ovo je odličan primjer na koji način se može jednostavno i efikasno uspostaviti kvalitetan odnos gospodarstvenika i (grado)načelnika, odnosno javne uprave i gospodarstvenika.

Gospodin Miro Kraljević, sa 14-ogodišnjim stažom načelnika odnosno gradonačelnika Širokog Brijega, sigurno je adekvatan sagovornik koji najbolje može ocijeniti gospodarstvo ove regije.

»Široki Brijeg danas ima oko trideset tisuća stanovnika i nalazi se među razvijenijim lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini. Početkom 2017. godine imamo oko 7.400 uposlenih što zorno pokazuje kako je Široki Brijeg ne samo kulturno i športsko središte - nego i gospodarsko središte Zapadnohercegovačke županije. Zasluge za naprijed pobrojano u najvećoj mjeri pripadaju našim gospodarstvenicima. Zato i organiziramo susrete s gospodarstvenicima u cilju nastavka suradnje i stvaranja boljih preduvjeta za daljnji gospodarski rast. Ovaj susret će biti i prigoda za razmjenu mišljenja i iskustava gospodarstvenika s jedne strane, i nas u lokalnoj upravi s druge strane, ali i prigoda za razmjenu ideja i mišljenja između samih gospodarstvenika«, izjavio je gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević povodom održavanja susreta s gospodarstvenicima.