Apel GSS Široki Brijeg: Samo kanaderi mogu spriječiti katastrofu na Čvrsnici

Čvrsnica, požar
Sad je to već veliki požar i bez kanadera teško će ga biti lokalizirati. Gori čitav plato južne Čvrsnice. Vatra je izašla iz Drežnice i širi se prema vrhu planine, ali i prema Jelinku u posuškoj općini. Može se reći da gori čitava južna strana Čvrsnice, a ako zahvati Jelinak i pređe na sjevernu stranu onda je to drama. Tamo je velika šuma i to se neće moći ugasiti sa zemlje - kazali su u GSS Široki Brijeg, prenosi Avaz.

Gorski spasitelji apeliraju na sve državne organe koji su u mogućnosti dogovoriti angažman kanadera da to učine, jer ni helikopteri OSBiH, uprkos naporima vojnika, ne mogu učiniti puno u gašenju požara ovih razmjera.

Kanaderi bi, kao i prilikom intervencije prije nekoliko godina, vodu mogli zahvatati iz mostarskog jezera i za par minuta stići do požarišta.

- Visoka šuma na južnoj strani već gori, a ako požar pređe na sjevernu može izgorjeti cijeli park prirode, sve što je u podnožju planine, poput Risovca, jednog od najvećih izletničkih vikend naselja. Na južnoj strani ima golijeti, pa požar napreduje nešto sporije, ali na sjevernoj je sve visoka šuma - klekovi, munike, borovi ... pa ako ih vatra zahvati onda je to katastrofa - ističu iz GSS Široki Brijeg.