7. veljače proglašen Danom sjećanja na pobijene franjevce i puk

Široki Brijeg, dan sjećanja, hercegovački franjevci
Sjednica je bila zakazana za 6. veljače, ali zbog elementarne nepogode - obilnih snježnih padalina, nije mogla biti održana te je stoga morala biti odgođena.

Usvajanje ove odluke zajednički su predložili Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća (POUG) općine Široki Brijeg i Vicepostulatura postupka mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće", a pripremio ju je dr. Mile Lasić, sveučilišni profesor u Mostaru i član POUG-a.

Odluka o proglašenju 7. veljače "Danom sjećanja na pobijene franjevce i puk" kratka je odluka od svega četiri članka u kojima se precizira da se ona proglašava i vrijedi na prostoru općine Široki Brijeg, da se Dan sjećanja ima obilježiti svake godine prigodnim simpozijima, okruglim stolovima, izložbama, satovima povijesti u školama i drugim sadržajima, te da će institucije na području općine Široki Brijeg svoje radno vrijeme prilagoditi programu njezina obilježavanja, priopćeno je iz Vicepostulature postupka mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće".

U svome prigodnom obraćanju vijećnicima Općinskog vijeća Široki Brijeg, Pero Kožul, predsjednik POUG-a, nakon što je zahvalio vicepostulatoru fra Miljenku Stojiću na trajnoj potpori i suradnji, između ostalog je kazao: "Danas, punu 21 godinu nakon što je nova demokratska vlast u Širokom Brijegu ukinula "7. februar" kao Dan općine Lištica te vratila staro i stvarno ime Širokom Brijegu, evo svečano proglašavamo 7. veljače Danom sjećanja na pobijene franjevce i puk širokobriješki u Drugom svjetskom ratu i poraću.

Tako je i pravedno! Na taj simboličan način želimo se odužiti nepravedno pobijenim franjevcima koji su svojim svestranim i požrtvovnim djelovanjem zadužili naš kraj, ali i svim širokobriješkim žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća, ističući da svaka ljudska žrtva ima pravo na grob i spomenik sukladno katoličkim i civilizacijskim stečevinama. A također ovim činom općina Široki Brijeg skromno doprinosi provedbi europskih rezolucija i deklaracija koje govore o potrebi suočavanja svih europskih država sa zlom komunizma koje ih je sustiglo, odnosno o stravičnim zločinima koje je u Europi komunizam počinio."