SIPA upala u Ministarstvo gospodarstva u ŽZH, zbog sumnje u korupciju

namještanje utakmica, silovanje, pljačka, tučnjava, prometna nesreća, droga, Sipa, krađa, napad, novinar, ubojstvo, Orašje, pucnjava, pucnjava, ranjavanje, Sarajevo, nk šibenik, pekara, krađa, Međugorje, glamoč, pokušaj ubojstva, prometna nesreća, kobilovača, samoubojstvo, opine, prometna nesreća, potpolje, Livno, kosturnica, maloljetnici, Tomislavgrad, prometna nesreća, MUP HBŽ, prometna nesreća, žepče, pogibija, Drniš, prometna nesreća, ubojstvo, profesorica, Zagreb, policijska uprava, Mostar, policija, zapaljeno vozilo, prometna nesreća, Čapljina, ubojstvo, samoubojstvo, Ljubuški, prekršaj, kazna, Imotski, svekrva, otrov, heroin, šverc, karlovac, Posušje, krađa, zlato, Buna, sudar, prometna nesreća, drvar, Kupres, MUP HBŽ, prometna nesreća, Sarajevo, Mostar, pljačka, provala, Mostar, prometna nesreća, prometna nesreća, Slavonija, ubojstvo, Zagreb, prometna nesreća, pogibija, Metković, prometna nesreća, prometna nesreća, stravično, Kutjevo, prometna nesreća, Zagreb, s

Došli su krim-inspektori i imali su sastanak s ministrom Žarkom Karačićem, kazali su nam djelatnici župnijskog Ministarstva gospodarstva, a šturo nam je to potvrdio i Damir Čutura, glasnogovornik Uprave policije MUP-a ZHŽ-a.

Sektor kriminalističkepolicije MUP-a ZHŽ-a, u suradnji sa Županijskim tužiteljstvom, provodi istragu zbog osnova sumnje da je jedna ili više osoba počinila kazneno djelo ili kaznena djela iz glave XXXI KZ-a PBiH (riječ je o tzv. koruptivnim kaznenim djelima), a aktivnosti policijskih službenika u Ministarstvu gospodarstva ŽZH dio su te istrage.

"Zbog osjetljivosti istrage u ovom trenutku ne možemo govoriti o kojim konkretnim aktivnostima je riječ. Po završetku istrage o rezultatima ćemo izvijestiti javnost", kazao je Čutura. O ovoj istzrazi šuti i ravnatelj policije MUP-a Zapad-nohercegovačke županije Zoran Galić, koji također o cijelom slučaju ništa nije htio komentirati. Samo je kazao kako policija i Tužiteljstvo zajedno rade na ovom slučaju.

Naime, kako smo doznali, radi se o isplati poticaja u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, koje je naredio ministar gospodarstva ZHŽ-a Žarko Karačić, ali sredstva nije isplatio primarnoj nego sekundarnoj proizvodnji. Tako ministar Karačić naređuje da se isplati 2,120.000 maraka za tvrtku Farmko kao potporu za preradu mesa.
Koje su ovlasti ministra

Ne postoji naredba. Naredba postoji samo u vojsci. Ministar ne može izdavati naredbu, govori naš izvor, a stručni savjetnik za poljoprivredu u Ministarstvu gospodarstva Vinko Landeka u svom mišljenju kaže kako "tvrtka Farmko d.o.o. ne ispunjava propisane uvjete za subvencioniranje potpore preradi mesa u primarnoj poljoprivrednoj i prehrambenoj proizvodnji sukladno važećem zakonu i naputku".

Zakon govori o poticanju primarne poljoprivredne proizvodnje, a ovdje se potiče sekundarna proizodnja, ne uzgoj stoke, nego prerada mesa, objašnjavaju nam istražitelji. Ministar Karačić, ipak, donosi odluku o isplati više od dva milijuna maraka za tvrtku Farmko, iako ne ispunjavaju uvjete. Slično je s tvrtkom Ljjanovići d.o.o.

Karačić je svojim suradnicima naredio "da odmah pristupe izvršavanju poslova obračuna kamata po zahtjevu gospodarskog društva Lijanovići za ostvarivanje potpore za subvencioniranje kamata na kredite u primarnoj poljoprivrednoj i prehrambenoj proizvodnji, po dostavljenoj specifikacija kamatnih listova po dugoročnim i kratkoročnim kreditima u iznosu od 1,200.000 maraka".

Nigdje se na navodi daje kredit, ugovor o otvaranju akreditiva ili ugovor o financijskom praćenju namijenjeni za poljoprivrednu ili prehrambenu proizvodnju. Tvrtka Lijanovici ne ispunjava propisane uvjete za subvencioniranje kamata na kredite u primarnoj poljoprivrednoj i prehrambenoj proizvodnji, sukladno važećem zakonu i naputku, stoji u stručnom mišljenju, ali je iz Ministarstva gospodarstva ZHŽ-a ipak donesena odluka za potporu za subvencioniranje kamata na kredite u primarnoj poljoprivrednoj i prehrambenoj proizvodnji.
Korupcija pri raspodjeli

Ali najapsurdnije u svemu tome je da je ovo ministarstvo subvencioniralo i otkup mlijeka. Umjesto da subvenciraju njegovo proizvodnju, govore nam o nelogičnostima i korupciji pri raspodjeli poljoprivrednih poticaja.

Tako je tvrtka Eko & Co iz Sovića, čiji je direktor Miro Pejić, dobila pedeset tisuća maraka za potporu za sufinanciranje otkupa mlijeka. Inače, Miro Pejić je predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak Grude, član je Općinskog vijeća Grude, te je i predsjednik Udruge poljoprivrednika Zapadnohercegovačke županije.

SIPA-i i Tužiteljstvu Zapadnohercegovačke županije također je dostavljena i prijava protiv ministra gospodarstva ZHŽ-a jer je ranijih godina također uplaćivao slične poticaje u primarnoj poljoprivrednoj i preređaivačkoj proizvodnji.

I to tvrtki Tippas 399.261,90 maraka za pakiranje i steriliziranje mlijeka, što nije predviđeno zakonom, kao što nije predviđeno ni za preradu mesa, a tvrtki Farmko d.o.o. uplaćeno je 486 tisuća maraka tijekom 2008. i 2009. godine.

Kako doznajemo, i ovi slučajevi uključeni su u istragu MUP-a. SIPA je, također, zaprimila i prijavu na sumnjive radnje oko isplate poticaja Udrugama poljoprivrednika i poljodjelaca Zapadno-hercegovačke županije.

večernji list