Sindikati odgovaraju na medijsko očitovanje ministrice Mikulić o štrajku upozorenja

Učionica

...a ne sastanak, dužni smo pojasniti spornu riječ. Prema Hrvatskom enciklopedijskom rječniku (V. Anić, D. Brozović Rončević i drugi; Novi Liber; Zagreb; 2002.), svezak 7.; str. 129. - očitovati (se): 1. (što) izjaviti, iskazati, pokazati; 2. izjasniti se o čemu.
U dopisu od 8. listopada 2015., upućenom na Vladu ŽZH i MOZKŠ ŽZH, tražili smo hitno očitovanje o regresu, razlici u primanjima uposlenicima koji nisu tužili za 2103. i 2014. godinu i porodiljnim naknadama. U istom dopisu smo skrenuli pozornost na to da nam nakon potpisivanja Sporazuma u svibnju mjesecu nije ponuđen aneks navedenog dokumenta kojim bi se regulirala ostala davanja po Kolektivnom ugovoru, uključujući i obročnu isplatu dugovanja. Također smo upozorili navedene naslove kako želimo pregovarati i time izbjeći tužbe koje su (pre)skupe za obje strane.
U dopisu od 29. listopada 2015., upućenom istim naslovima, opet smo tražili hitno očitovanje u roku od tjedan dana po istim točkama. Ponudili smo obročnu isplatu regresa po dogovoru, a u protivnom najavili štrajk i nove tužbe.

Kako gore navedeni naslovi ni nakon mjesec dana nisu ni na kakav način (pisani ili usmeni) ništa izjavili, iskazali, pokazali niti se o čemu izjasnili, 27. studenog 2015. smo resornom ministarstvu i ravnateljima svih srednjih škola u ŽZH odaslali Obavijest o jednosatnom štrajku upozorenja.

Ministrica Mikulić je 1. i 2. prosinca 2015. u medijima izjavila kako je sastanak između predstavnika Vlade ŽZH i Sindikata srednjeg obrazovanja planiran idućih dana. Sindikat moli da im se javi konkretan datum jer je u tijeku već četvrti dan štrajka upozorenja, a nema nikakvih naznaka (osim izjava u medijima) o početku pregovora. Mi želimo okončati štrajk već sutra, ali to nećemo učiniti dok ne dobijemo službeni poziv u koji su uključeni svi akteri koje tražimo u pregovorima, makar štrajk trajao do kraja polugodišta ili dulje. Kolika šteta će tako biti nanesena djeci i nastavnom procesu, neka procijene nadležne institucije.

Ministrica je također ustvrdila kako od veljače plaća nije kasnila ni jedan dan, misleći valjda na 25. u mjesecu, na što moramo reći kako plaća kasni od 20 do 25 dana jer bi trebala biti isplaćena od 1. do 5. u mjesecu, a pohvalila se i redovitom uplatom doprinosa, što također nije točno jer naši djelatnici 2. prosinca 2015. nisu mogli potvrditi zdravstvene knjižice. Zna se zašto.
Ministrica je podsjetila na proračun opterećen ogromnim dugovanjima iz prethodnih godina. Pitamo ministricu ili bilo koga tko bi nam mogao dati odgovor - otkud ta dugovanja? Jesu li ih napravili uposleni u školama, policiji ili nižerangirani uposlenici u tijelima uprave? Zašto uposleni u obrazovanju moraju godinama trpjeti nemar nadležnih institucija? Gdje je odlazio proračunski novac namijenjen za doprinose i ostala materijalna davanja u godinama koje ministrica spominje i zašto se na nama prebijaju dugovi koje nismo sami napravili? Zar nismo bili dovoljno socijalno osviješteni i strpljivi kada se od nas tražilo odricanje ne bi li se „sredio" proračun? I zar nije dosta?
Regres ovisi o federalnom grantu? Zar to nije neozbiljno? Regres bi trebao biti planiran u proračunu, a navedeni grant nikako nije smio biti predviđen kao izvor sredstava za isplatu regresa. Ukoliko nije ni bio planiran, onda je to krajnja neodgovornost.
Poštovani predstavnici Vlade s kojima se trebamo sastati, Sindikat predstavlja krajnje iscrpljene uposlenike u obrazovanju. Iscrpljeni smo od štednje na nama, od nemogućih uvjeta rada, od praznih obećanja. Došli smo do točke kada je postalo teško živjeti i raditi i nećemo odustati od svojih prava. Možemo ih ostvariti mirno, kroz pregovore, ili svima mrskim sredstvima - generalnim štrajkom i tužbama. Nadamo se ovom prvom.
Dragi roditelji, molimo vas za razumijevanje i strpljenje. Znamo da mnogi rade u još težim uvjetima i da ne mogu iskazati svoje nezadovoljstvo, znamo i da mnogi vape za bilo kakvom plaćom i da im se naša primanja čine više nego dostatnima za život. Vjerujte da nisu. Čini se da smo jedino mi ostali koliko-toliko slobodni ukazati na nepravdu, a ugušimo li svoj glas, više nitko neće govoriti. Budite uz nas.