Šesta obljetnica pogibije makedonskoga predsjednika

rotimlija, spomenik, trajkovski
...koji su stradali u zrakoplovnoj nesreći prilikom dolaska u Mostar na Međunarodnu investicijsku konferenciju, u urganizaciji Gradske uprave Mostar i makedonskog veleposlanstva u BiH, obilježit će se u petak 26. veljače polaganjem vijenaca ispred Spomen-obilježje na Matića brdu na Rotimlja.

 Kao i proteklih godina aktivnosti na obilježavanju obljetnice na ovu tragediju provodi Grad Mostar te makedonsko veleposlanstvo u BiH. Uz makednokskog predsjednika Trajkovskog u zrakoplovnoj nesreći stradalo je šest članova makedonskog izaslanstva i dva pilota. Tužiteljstvo BiH nije optužilo nikoga za ovu nesreću jer prema nalazima istrage nije bilo elemanata za pokretanje kaznene odgovornosti. Makedonska javnost i obitelji nastradalih nisu ni do danas do kraja prihvatili ovakvo pojašnjenje zrakoplovne nesreće već drže da je riječ o sabotaži, a za koju se suodgovornim držalo i pripadnike stabilizacijskih snaga u BiH SFOR.

Tužiteljstvo BiH nije optužilo nikoga za ovu nesreću jer prema nalazima istrage koja je provedena nije bilo elemenata za pokretanje kaznene odgovornosti. Službeno za pad zrakoplova krivi su piloti zbog procedure prilikom slijetanja u mostarsku zračnu luku. Inspektor Federalne direkcije za civilno zrakoplovstvo Salko Begić, koji je bio na čelu Međunarodne komisije za istraživanje uzroka pada predsjedničkog zrakoplova,  ustvrdio je tada kako nema temelja za pokretanje nove istrage. Međutim Povjerenstvo Sobranja Makedonije, koje radi na prikupljanju podataka u vezi sa zrakoplovnom nesrećom, zatražilo nastavak istrage u BiH.

hercegovinainfo /foto: promediaohoto