FOTO  SDA blokira formiranje lokalnih turističkih zajednica u HNŽ-u

stari most

... pretvorila se u kočničara razvoja. Naime, ustroj Turističke zajednice HNŽ-a nije usklađen sa Zakonom o turizmu i turističkoj djelatnosti, što predstavlja veliki problem, piše Večernji list BiH.

Također, čelnicima Turističke zajednice istekao je mandat, a prije novih imenovanja potrebno je ustrojiti tu organizaciju onako kako je zakon to propisao. I tu počinju problemi.

Pitanje prihoda

Naime, bošnjačka politika odbija postupiti po zakon jer bi u tome slučaju veći dio prihoda trebao ostajati u općinama u kojima je i prikupljen. Ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ-a Ajdin Teletović po službenoj dužnosti je i predsjednik Skupštine Turističke zajednice i predsjednik Vijeća turističke zajednice te je prva osoba koja bi trebala riješiti ove probleme. Ali nije tako.

Kako neslužbeno doznaje Večernji list, održani su sastanci o toj temi i na njima je Teletović izrazio bojazan kako bi se prihodi od boravišnih pristojbi smanjili za bošnjačke općine u ovoj županiji te zbog toga priča o ustroju Turističke zajednice HNŽ-a postaje problem.

Odgovor na to pitanje zatražili smo od dopredsjednika Skupštine HNŽ-a Tomislava Martinovića koji je već nekoliko puta upozoravao na probleme u ovome sektoru.

- Konačno je vrijeme da se poštuje županijski Zakon o turizmu i da se Turistička zajednica i njezin ustroj usklade sa zakonom. To znači da se trebaju aktivirati lokalne turističke zajednice i izvršiti preraspodjela prihoda od boravišne pristojbe i turističke članarine. Svi segmenti turističkih zajednica moraju početi funkcionirati - rekao je Martinović za Večernji list.

Dodao je kako razgovora ima, ali ne i dogovora te kako zbog svega najviše trpe oni koji rade u turizmu.

- Ono što bismo po zakonu trebali dobivati, ne možemo imati jer Turistička zajednica nije ustrojena kako je to zakon naložio. Županija ostaje bez velikih prihoda i moramo to pitanje žurno riješiti - poručio je Martinović.

Milijunski proračuni

Inače, proračun Turističke zajednice HNŽ-a je gotovo tri milijuna maraka, a veliko je pitanje koliko su lokalne sredine dobivale tih sredstava. Sigurno je samo kako Čitluk, Mostar i Neum trpe velike štete jer su im ugašene lokalne turističke zajednice, a prihodi koje su te zajednice prikupljale završavali su na drugim adresama. Vrijeme je da se ovakva praksa konačno zaustavi.

Naši sugovornici ističu kako se turizam na ovim područjima može razvijati samo kroz lokalne turističke zajednice koje su kompetentne odlučivati koje projekte u lokalnim zajednicama treba podržati i koji projekti će donijeti napredak turističkoj ponudi.

Inače, turizam je jedna od najperspektivnijih grana gospodarstva na ovim prostorima, ali još uvijek čeka da bude razvijena.