Samouki hercegovački liječnik - Gojko je 'namjestio' tisuće lomova ruku i nogu

Gojko kaže kako ima dva završena tečaja i četiri razreda osnovne škole, ali i što će mu više kada je majstor svog zanata.
Kod njega su dolazili i poznati i manje poznati, čak i oni za čije lomove moderna medicina nije imala rješenje, ali kada već zakaže moderna medicina, prava adresa je selo Biograci i 84-godišnji Gojko Galić.

63 godine rada

Samouki doktor Gojko u 63 godine rada namjestio je tisuće lomova ruku i nogu.
"Tim se bavim od 1948. godine. Tada sam samom sebi napravio ruku, pa onda drugi počeli dolaziti. Pokojni otac isto je to radio, a kada je on umro, ja sam preuzeo posao. Morao sam, jer nas je bilo sedmero braće, a tada nije bilo auta, već uzjaši na konja, pa hajde za svojim poslom. Onda nas konj zbaci sa sebe, pa ode ruka ili noga. Morao se netko tim baviti. Gdje su u to doba bili doktori. Ne treba meni nikakva škola za ovo. Imam ja životnu školu, od ćaće sam gledao kako to radi i sve što sam zapamtio, primjenjivao sam na drugima. Nitko od mene nije otišao nezadovoljan", kaže Gojko Galić zbog kojeg liječnici i fizioterapeuti u Hercegovini nemaju baš puno posla. I ne samo iz Hercegovine. Naime, za Gojkove sposobne ruke čuli su i u Imotskoj krajini, Republici Srpskoj i Crnoj Gori odakle su mu dolazili mnogi pacijenti kojima ni liječnici nisu mogli pomoći.

Gojko Galić

"Gdje su čuli za mene ne znam, ali dolaze svako malo. Imao sam i rukometašicu iz Crne Gore, igrala u Austriji i tamo pala i 'izvalila' rame i nogu. Ja joj to otprve napravio", priča Gojko čiji su pacijenti bili i poznata braća Lijanovići.
"Oni vole igrati lopte, pa ako se ozlijede, dođu kod mene. Kad mi je Mladen Lijanović treći put došao, kažem ja njemu: 'Izgleda da ti ne vjeruješ u doktore kada si već treći put kod mene.' A on meni odgovara: 'Ti si, Gojko, za ovakve stvari ipak najbolji'", s ponosom prepričava 84-godišnji starac.

Duga 'karijera'

U svojoj se dugoj 'karijeri', kaže Gojko, nagledao svega i svačega, pa i onih pacijenata od kojih je medicina dizala ruke.
"Sjećam se jednog momka, ruka mu je bila tako prebijena da je bila potpuno crna, krv se salila. Ćaća mu se bojao da će mu dijete ostati sakato. A ja mu rekoh: 'Dok je mene, neće ostati sakato.' Mjesecima sam ga liječio i na kraju, sve je bilo u redu s njim", kaže Gojko.
Gojko nema cjenik za ovo što radi. Kaže kako svatko dadne koliko tko može, a mnogima je popravio bez ikakve naknade.
U Biogracima živi sa suprugom Lucom s kojom ima osmero djece, a osim što gotovo svakodnevno 'namješta' ruke i noge, nađe vremena i za poljoprivredne radove, rezanje loze, a pravi svoje domaće vino i rakiju. Inače, on sam ne pije, jer, kako ističe, uvijek mora biti trijezan, jer nikad ne znaš kad će ti tko doći 'na popravku'.

Dnevni list