Samo u prošloj godini Federacija ZHŽ-u otela 12 milijuna maraka

BIH, svjetska banka, siromaštvo, stopa nezaposlenosti, gospodarski potencijali, prirodni potencijali, umirovljenici, ispod granice siromaštva, uhićenje, džeparoška, mostarka, Sarajevo, džeparoši, BIH, entiteti, BIH, dugovi, ŽZH, Federacija BIH, otimanje, Mostar, džeparoši, džeparoška, javni dug, dug, dugovi gađana, vanjski dug, dugovanja, Mostar, džeparoši, rat
Naime, prema informacijama ministra financija ZH županije Radoslava Luburića, ova županija iz godine u godinu dobiva sve manje sredstava od poreza. Poznato je da se iz županija izdvaja znatno više sredstava od prikupljenih poreza nego što im se vraća iz Federacije, zbog čega su županije u nemogućnosti izmirivati sve svoje obveze. na vrijeme.

Vraćanje dugova

Međutim, u posljednje tri godine situacija je kulminirala. Federacija se zadužila na brojnim adresama, a dugove zajedno s njima htjele ne htjele vraćaju i županije. "Treba vratiti inozemni dug, Federacija od prihoda od poreza najprije izdvaja sredstva za vraćanje rata MMF-a i ostalih zaduženja nakon čega se određuje kolika se sredstva vraćaju županijama. Iz godine u godinu sredstva koja mi dobivamo su sve manja, a obveze koje županije imaju ostaju iste", kazao je Luburić. Dodaje kako je najbolji pokazatelj stanja činjenica da su sredstva od poreza koja su se ulijevala u županijski proračun s razine Federacije Bosne i Hercegovine u samo tri godine manja za čak sedam i pol milijuna maraka.

Ako se tomu doda činjenica da se ovoj županiji godinama otimaju sredstva umanjujući koeficijent za isplatu, upitno je kako ZHŽ uopće funkcionira. "Svake godine ova županija ostane zakinuta za 4,5 milijuna maraka zbog činjenice da joj se ne vraćaju sredstva po stvarnom koeficijentu. Posljednji popis stanovništva pokazao je kako u ovoj županiji živi 20 posto više stanovnika nego što to stoji u službenim podatcima Federalnog zavoda za statistiku koji određuje koeficijente prema kojima će se u županije vraćati sredstva od poreza", kaže Luburić. Ističe kako je Zapadnohercegovačka županija upozorila na ovu činjenicu, te je u pripremi tužba prema Federaciji, u kojoj će ZH županija tražiti da se ispravi nepravda koja se godinama nanosi ovoj županiji, odnosno da se u nju počnu vraćati sredstva prema stvarnom broju stanovnika.

Oduzeta sredstva

Prema ovim podatcima, samo u prošloj godini ZH županija je ostala zakinuta za 12 milijuna maraka. Radi se o četvrtini sredstava koja su županiji potrebna primjerice da isplati plaće proračunskim korisnicima tijekom cijele godine. Zanimljivo je spomenuti i činjenicu da ova županija i njeni građani sudjeluju u vraćanju svake rate kredita od Međunarodnog monetarnog fonda iako ova županija nije dobila niti jednu marku od tog zajma.

vecernji.ba