'ROZA VRPCA': Hercegovke čekaju 8 mjeseci UZV dojke, iz bolnice objasnili zašto

preventivni pregled dojki, K. Perić, Mostar, Dan roza vrpce, novi pogled

Cijeli je mjesec listopad posvećen borbi protiv raka dojke, a žene se akcijom Dan ružičaste vrpce upozorava na važnost ranog otkrivanja raka dojke. Međutim, na društvenim mrežama pojavila su se negodovanja što se predugo čeka na pregled dojke, pa jedna Mostarka piše da su je nakon obavljene mamografije uputili na ultrazvuk, da bi u bolnici dobila informaciju da se na ultrazvuk dojke naručuje zadnje dane u svibnju, što bi značilo da se na ultrazvuk čeka najmanje 8 mjeseci.

Uslikala je i obavijesni papirić, a smatra da se na ovaj način pacijentice usmjerava u privatne klinike. U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru pitali smo zbog čega se toliko čeka na pregled.

preventivni pregled dojki,K. Perić

Mjesečno između 120 i 150 UZV dojki

Ističu da u Kliničkom odjelu za torakalnu radiologiju, koja se bavi problemima dojke, rade tri liječnice. „Radi podrobnijeg shvaćanja cjelokupne problematike, smatramo bitnim naglasiti koje sve djelatnosti se obavljaju u okviru torakalne radiologije: rendgenogrami torakalnih organa ( oko 50 dnevno), MS CT toraksa (od 5 do 10 dnevno), MS CT koronarografije, MS CT angiografije, MR koronarografije ( a u bliskoj budućnosti ćemo početi raditi i MR srca. Primjerice, MR srca traje oko sat vremena), UZV dojke, mamografija, MR dojke, FNA citološka punkcija dojke“, kažu iz Uzreda za odnose s javnošću Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru.

Ističu da se od spomenute tri liječnice, dvije bave ultrazvučnom dijagnostikom dojke, dok je treća liječnica više orijentirana prema drugim dijagnostičkim modalitetima toraksa.
„Jedna od njih je trenutno na porodiljnom dopustu tako da zadnjih 10 mjeseci samo jedna liječnica radi UZV dojki za cijelu regiju koja gravitira prema SKB Mostar. Navedena liječnica (dr. Julijana Merdžo) uradi mjesečno između 120 i 150 UZV dojki. Druge radiologe sa Kliničkog zavoda za radiologiju ne možemo angažirati za dijagnostiku dojke, jer se bave specijaliziranim djelatnostima iz drugih radioloških oblasti“, ustvrdili su.
Ističu da su liste čekanja na Kliničkom Zavodu za radiologiju SKB Mostar sljedeće: ambulantni UZV dojki se naručuje za 5. mjesec 2020. godine (napomena: tu nisu uključeni hitni UZV pregledi, novootkrivene promjene, onkološke pacijentice i bolnički pacijenti koji dobiju termin u roku od 1 do 5 dana, a onkološki pacijenti po potrebi), mamografija za 15 do 30 dana, MR dojki u roku od 15 do 30 dana (magnet se radi jednom tjedno - četvrtkom), FNA citološka punkcija za 7 do 15 dana ( radi se samo utorkom zbog timskog rada sa citolozima).

„Nažalost, incidencija patologije dojke se povećala, kako u cijelom svijetu tako i kod nas. Stoga preporučujemo, a i napominjemo da je UZV dojke pretraga koja se, naravno, može obavljati u bolnici, ali je poželjno, obzirom kako se radi o dijagnostici iz domene primarne zdravstvene zaštite, da se ista obavlja što više u Domovima zdravlja, jer skoro svi imaju radiologe i UZV uređaje“, kazali su iz SKB Mostar.

U drugim zemljama čeka se i duže

Dodaju da je povremeno uvođenje dodatnog poslijepodnevnog rada, uz suglasnost ravnatelja, također jedan od načina kojim u zadnje vrijeme nastoje smanjiti liste čekanja.
„Ne opravdavajući postojanje niti jednog dana u kojem pacijenti čekaju na pružanje dijagnostičkih usluga, ipak želimo istaknuti i činjenicu kako su naše liste čekanja u odnosu na one u zemljama u okruženju dosta kraće. Primjerice, po podacima Hrvatskog zavoda zdravstvenog osiguranja, na UZV dojki se u Hrvatskoj čeka do godinu i devet mjeseci( KBC Split 577 dana , OB Dubrovnik 360dana, OB Šibenik 431…)“, zaključili su iz Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru.

Dodajmo i da se u privatnim klinikama u Mostaru i ultrazvuk dojke i mamografija skupo plaćaju. Ovisno o kojoj se klinici radi cijena se kreće od 60 do 100 maraka.

K.Perić