Reagiranje na izjavu Semira Temima, zamjenika ravnatelja Turističke zajednice HNŽ.

kupanje, trebižat, vodopad kravice, kravice, izjava, reagiranje, tomislav martinović, kravice, vodopad kravice, odmor, preporuke
...u Dnevnom avazu 16. kolovoza 2014.godine, u tekstu pod naslovom "Općine grabe novac od turista"
(http://www.avaz.ba/vijesti/teme/opcine-grabe-novac-od-turista) a u svezi s Nacrtom Zakona o turističkim zajednicama i promicanju turizma u FBiH kojeg je usvojio Dom naroda Parlamenta FBiH:

„Na prvom mjestu radi se o vraćanju općinskih turističkih zajednica. Osobno, nemam ništa protiv toga, ali mislim i bojim se da će turističke zajednice biti jedino održive u turističkim mjestima kao što su Međugorje, Mostar i Neum. Stoga, postavlja se pitanje što bi bilo s drugim mjestima i zamislite koliki bi to broj turističkih zajednica bio na ovako malom prostoru, koji broj ureda, zaposlenih, troškova. Zato smatram da nije urađena cjelokupna analiza i bojim se da idemo u razvodnjavanje cjelokupnog sustava. Također, pitam se imamo li računicu kolika bi bila korist, a kolika šteta. Jednostavno, oni koji su to inicirali previše su lokalno razmišljali - ističe Temim."

Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović upućuje sljedeće reagiranje:


„BESMISLENI CENTRALIZAM UNIŠTIO JE U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE SVE PA I TURISTIČKU DJELATNOST"

Prateći ovih dana vijesti iz nama susjedne Hrvatske, o porastu broja turističkih noćenja, gužvama na cestovnim pravcima i trajektnim linijama, te zbrajanju efekata i financijskim učincima tekuće turističke sezone, osjećao sam se nelagodno, da ne kažem jadno, vjerojatno kao i većina građana ove zemlje.
Razlog je jednostavan!

Dok se u našem susjedstvu svakodnevno zbrajaju rezultati i javnosti prezentiraju podatci o broju noćenja i potrošnji u turističkom sektoru, kod nas u Federaciji vlada potpuno obrnuta situacija. Postojeće turističke zajednice niti znaju niti imaju podatke o turističkim i financijskim efektima, a o onome što sporadično i objave ne bih posebno komentirao iz razloga što ti podaci niti su točni niti vjerodostojni. Kako ćete doći do podataka o broju noćenja i o broju turističkih gostiju kad se ti podatci u FBiH sporadično prikupljaju, a sporadično se naplaćuje i turistička pristojba. Razlog je jednostavan - nema motivacije jer je postojeći model destimulirajući.

Model ustroja turističkih zajednica u FBiH je apsurdan, netransparentan i neodrživ. Takav sustav može biti od koristi nekolicini uposlenih u postojećim županijskim i federalnoj turističkoj zajednici i nikome više.

Na izjavu gospodina Temima kako su u pitanju lokalna razmišljanja, te kako će utemeljenje turističkih zajednica u općinama biti od koristi samo Mostaru, Neumu i Međugorju, kako će predložene izmjene zakona dovesti do razvodnjavanja sustava, postavljam upit: kojeg i kakvog sustava kad isti ne postoji!?

Ovakav centralizirani kvazimodel upravljanja turizmom je primitivan, retrogradan i služi samo određenim lobijima. Od njega nemaju koristi niti građani, niti oni koji se bave turističkom djelatnošću.

Podsjećam gospodina Temima, da i preostale općine u Hercegovačko-neretvanskoj županiji: Konjic, Čapljina, Jablanica, Prozor-Rama, Stolac i Ravno imaju, bar koliko je meni poznato, zanimljive turističke potencijale od kojih bi se itekako dobro moglo živjeti i ubirati nama toliko važni turistički euri.
Bojim se da njemu to nije poznato ili ga ne zanima, iako zauzima važnu dužnost u jednoj od trenutnih turističkih zajednica u FBiH.
Posebno je pitanje utroška ionako skromnih sredstava koji se trenutno ubiraju u postojećim turističkim zajednicama u FBiH. Od njih se ne osjeća nikakva korist u našim turističkim mjestima.

Ovakve izjave i trenutna situacija ohrabruju nas da još intenzivnije radimo na usvajanju potpuno novog modela ustroja turističkih zajednica i promicanju turizma u FBiH koji će otvoriti razvojne perspektive i nova radna mjesta na opću dobrobit svih.
Jer,turizam je naša velika gospodarska šansa koja nam može bar malo pomoći da iziđemo iz sveopće bijede i siromaštva!

Sarajevo, 16. kolovoza 2014.god

Predsjedatelj
Doma naroda Parlamenta FBiH

Tomislav Martinović