Započeli su od nule, a danas za ramske planine zna cijeli svijet

Rama, planine

Sobzirom da od osnivanja Društva nije postojala niti jedna obilježena planinarska staza, vodič niti planinarska karta prioritet je stavljen na markiranje i uređivanje staza i izradi karata. Do sad je markirano i uređeno preko stotinu kilometara staza i svaka je snimljena GPS-om.

Najviše interesa za Radušu
Društvo je osnovalo nekoliko zaljubljenika u prirodu i ramske planine koji su ih već ranije obilazili i uživali u njima. Od osnutka pa do danas društvo je doživjelo veliku ekspanziju i sad ima više od 50 članova. HPD "Rama" je član Planinarskog saveza Herceg-Bosne, i kao takvo, jedno je od mlađih društava, a njegovo članstvo je uglavnom mlađa populacija od 18 do 40 godina, što ga svakako izdvaja od većine drugih društava. Tajnik Društva Nikica Beljo kaže kako se mogu pohvaliti i velikim brojem ženskog članstva.

"Kada smo započeli, započeli smo doslovno od nule. U vrijeme kad na ramskim planinama nije bilo markirano ni jednog metra staze niti je što bilo organizirano vezano za planinu i planinarenje nije bilo jednostavno. Upornim radom na organizaciji Društva kao i na raznim aktivnostima na korist ne smo planinara nego i široj društvenoj zajednici postiglo se puno toga. HPD Rama može biti primjer kako se radi, ali i promovira. Polako, ali sigurno Rama među planinarima postaje brend", ističe ovaj zaljubljenik u prirodu ponosan što ovo mlado planinarsko društvo već kontaktiraju, zovu, žele da im budu domaćini kako bi ih upoznali s ramskim planinama. Najviše upita i interesa je za Radušu - Idovac ma 1956 metara n. v.
"Ovih dana u goste nam dolazi preko 50 planinara iz Rijeke i Krka. Bit će u trodnevnom posjetu Rami, organizirani su usponi na Radušu, Ljubušu te obilazak Ramskog jezera", kaže Beljo.

Brojni projekti
Dodaje kako je HPD "Rama" sudjelovalo u projektu "Staza Gospi Sinjskoj" gdje su članovi Društva radili na uređivanju i markiranju staze od Franjevačkog samostana na Šćitu pa do Tomislavgrada. Osim markiranja i uređivanja staza, članovi Društva potencijalnim posjetiteljima može ponuditi i niz drugih zanimljivosti, posebno istraživačima arheoloških nalazišta kojih je na ramskom području veliki broj. Tako je pokrenut projekt "Tragovima prošlosti" u sklopu kojeg je organizirano čišćenje povijesnog lokaliteta Kraljev stolac iznad sela Klek za kojeg mnogi tvrde da datira još iz vremena kralja Tomislava. S ciljem ozbiljnog istraživanja i zaštite arheoloških nalazišta, pokrenut je opsežan projekt izrade baze podataka o svim do sada poznatim, kao i potencijalnim nalazištima. U prosincu 2014. godine završeno je čišćenje, uređivanje lokaliteta Parcanska spilja. Budući da je zadnjih 20-ak godina ovaj prirodni fenomen bio jako zapušten, članovi HPD "Rama" su se potrudili očistiti i markirati stazu do nje kako bi bila pristupačna svima koji je žele posjetiti.
"Svi koji živimo u Rami i izvan nje trebamo promovirati prirodne ljepote ramskog kraja. Rama i njeni prirodni fenomeni zanimljivi su svim ljudima koji je posjete, na nama je zadatak napraviti uvijete da zadržimo potencijalne goste kako oni ne bi bili samo prolaznici, nego se zadržali dulje vrijeme u Rami. Nitko sa strane ne treba nam govoriti što je potrebno, dovoljno ima mladih i spretnih ljudi koji žele promovirati Ramu, samo im treba pružiti priliku", smatra Beljo.

Uživajmo u ljepoti prirode
On podsjeća kako im je u gostima bio istaknuti hrvatski alpinist Stipe Božić i rekao zanimljivu rečenicu: "U planinarenju nije samo cilj popeti se do vrha, nego svi događaji na tom putu".
"Planinarenje nije besciljno šetanje do određene točke i nazad. Na planinarenju zaboravljamo na stresnu svakodnevicu. Uživamo u ljepotama prirode, u vlastitim koracima. Planinarenje poboljšava fizičko i mentalno zdravlje. Pozitivno djeluje na svakog čovjeka, stvara nova poznanstva i prijateljstva. Zato pozivamo sve ljude koje zanima planinarenje, zabava, putovanje i druženje da nam se priključe, vide i uživaju u prirodnim ljepotama na jedan novi i originalni način", pozvao je tajnik HPD "Rama" koji je na kraju najavio skotu obnovu planinarskog doma na Maglicama, uređivanje i markiranje staza na ramskom području, sudjelovanje na planinarskim usponima u BiH i izvan nje te, ono najvažnije, promocija ramskih planina i samog Društva.
Mirela Tučić/Dnevni list