FOTO/VIDEO  Tisuće vjernika na Kedžari proslavilo 'Divin dan'

Diva Grabovčeva, DIVIN DAN
...an posvećen Divi Grabovčevoj. Tako je bilo i danas. Na Kedžari su se okupile tisuće vjernika iz brojnih dijelova BiH i Hrvatske, nekih zemalja Europe pa do daleke Australije. Kao i prethodnih, i ove je godine obilježavanje "Divinog dana" započelo misom Uočnicom, koju je predvodio fra Branko Malekinušić.

Prije početka Svete mise tekst Poruke Dive Grabovčeve u ramskoj narodnoj nošnji izrekla je djevojka Iva Pavlović.

Danas, na "Divin dan" uz suslavlje osam svećenika, svečanu svetu misu predvodio je i pod njom propovijedao fra Sretan Ćurčić, gvardijan franjevačkog samostana u Tomislavgradu.

Svojim pjevanjem, misno slavlje uzveličale su Etno skupina "Čuvarice". Posljednjih nekoliko godina povećava se broj hodočasnika na grob Dive Grabovčeve, a danas ih je po našoj procjeni bilo desetak tisuća.

Osim Ramaca, na Kedžaru su hodočastili i vjernici iz susjednih općina: Uskoplja, Bugojna, Jablanice, Konjica , Tomislavgrada, Livna, Središnje Bosne, kao i oni iz hercegovačkih mjesta: Posušja, Š. Brijega, Ljubuškog, Gruda, Mostara... Posebno brojni bili su vjernici iz Hrvatske.

Kroz usmenu predaju i knjigu Ćire Truhelke, Diva Grabovčeva odavno je prešla granice Rame, a i dan posvećen njoj prešao je granice kako Rame, tako i BiH.

Diva Grabovčeva treba biti uzor mnogima, posebno mladim generacijama koje se polako gube u vremenu i prostoru.

Diva može i treba biti uzor kako se i po cijenu života brani čast i vjera...

www.rama-prozor.info