Strip o Divi Grabovčevoj: Približavanje ramske kulturne baštine mlađim generacijama

kedžara, Diva Grabovčeva, staza, Diva Grabovčeva, Humac, Diva Grabovčeva, hodočašće, misa, Vran, kedžara, Sveta misa, Rama, Diva Grabovčeva, strip, Diva Grabovčeva, hodočašće, Ljubo Krmek, Iz Humske zemlje, pjesnik, Mostar, opera, Diva Grabovčeva, DIVIN DAN , kedžara, kedžara, fra Ivan Pervan, Diva Grabovčeva, Rama, hrvatski grb, Legende, kletva kralja Zvonimira, velimir raspudić, Diva Grabovčeva, Diva Grabovčeva, Priče kroz Mostar i Hercegovinu, velimir raspudić, Diva Grabovčeva, Diva Grabovčeva
...kupina entuzijasta iz Rame priprema novi projekt - strip o Divi Grabovčevoj.

Na izradi scenarija sudjelovat će Milan Topić, Zoran Stojanović i Božo Mišura, a kao sudionici za projekt preporučeni su Franjevački samostan Rama Šćit, Kulturno-sportski centar općine Prozor-Rama, KUD „Hrvatska sloga" i sve druge udruge i institucije koje žele podržati i raditi na projektu, piše Rportal.eu.

Umjetnik koji će raditi na crtanju stripa je Marko Dješak jer je svojim radom na stripu o fratarskim zgodama i nezgodama fra Tomislava Brkovića, pokazao izvanrednost u umjetnički dojam i ambijentalnost.

Sama priča o Divi Grabovčevoj je priča o čestitosti i čednosti djevojke koja ne podliježe čarima bogatstva i fizičke prisile, nego ostaje čvrsta u očuvanju svog tijela i vjere. Ujedno se suprostavlja bahatosti tadašnje turske vlasti, begovima Kopčićima. Tu se pojavljuje i veoma važna uloga kuma Arslanage Zukića. Naime, prijateljstvo i kumovanje s Grabovčevima je primjer suživota u vrijeme osmanske vlasti u BiH. Zajednička je borba pritiv nasilnika, jer sila nema vjere ni nacije.

Rama je geografski zanimljivo i živopisno područje koje je još uvijek nedovoljno poznato regiji. Kroz njezinu povijest često su se pojavljivali likovi koji su svojim postojanjem, životom i radom obilježili Ramu. Takvi su likovi; Majka Božija od Milosti a sada Gospa Sinjska, Mijat Tomić, Diva Grabovčeva, fra Jeronim Vladić...

Najpopularniji ljudski lik je Diva Grabovčeva. Do sada je taj lik jednim dijelom prezentiran na vjerski način te prenošenjem legende s koljena na koljeno. Prvi ozbiljan pisani trag je načinio Ćiro Truhelka nakon istraživanja i obznanio je u noveli „Djevojački grob" koji je reprintan više puta.

Podizanjem spomenika Divi na Kedžari i na Šćitu-vratima na crkvi i skulptura u parku službeno se obilježava spomen na Divu. Poznati književnici Ivana Aralica i Dubravko Horvatić Divu opisuju u svojim djelima. U samostanu na Šćitu nalaze se slike poznatih slikara na temu Dive Grabovčeve. U protekloj godini u Brainovu docu na Zahumu, Divinu rodnom mjestu, izgrađena je replika ramske kuće sa skulpturom razigrane djevojčice koja je spomenik životu, piše Rportal.eu.

No, autori projekta smatraju kako je u moderno doba potrebno iznaći nove načine kako lik približiti mladima kako bi primili plemenite crte karaktera Dive Grabovčeve. Do sada je to urađeno kroz dramu koju je pripremila dramska sekcija KUD-a „Hrvatska sloga", dokumentarni film „Divin krik s Vrana" koji je i nagrađivan. Popularni pjevači su posvetili neke od svojih pjesma Divi.

Ovu pozitivnu priču, treba približiti novim generacijama, a jedan od najboljih načina je izrada stripa.

Rportal.eu