FOTO  Rama: Proslavljen blagdan Male Gospe na Šćitu

Gospa šćit
Svetište na Šćitu bilo je dupkom puno. Od ranih jutarnjih sati pristizale su kolone hodočasnika iz župa središnje Bosne, Uskopaljske doline, Tomislavgrada, Livna, hercegovačkih župa, kao i Hrvatske, posebno Sinjske i Imotske krajine. Svi oni došli su sa svojim potrebama i poteškoćama te s molitvom Majci od Milosti.

Svečana sveta misa služena je u samostanskom dvorištu, a predvodio ju je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Misno slavlje svojim pjevanjem uzveličao je mješoviti zbor i tamburaški orkestar župe Rama Šćit.

Prije sv. mise, a u povodu Dana općine Prozor-Rama, položeni su vijenci i zapaljene svijeće ispred spomen-ploča s imenima ramskih žrtava kroz brojne ratove.

Priprava za blagdan Male Gospe započela je u petak Trodnevnicom. Prvog dana trodnevnice služena je sv. misa za dobar početak nove školske godine, a pod ovom sv. misom upriličen je blagoslov školaraca, učitelja, nastavnika i profesora. Misu je predvodio fra Jure Perić, župnik župe Rumboci. Priprava je nastavljena u nedjelju sv. misom koju je predvodio fra Mišo Sirovina, župni vikar iz Vidoša. Sinoć je u samostanskom dvorištu služena sv. misa Uočnica koju je prof. fra Mirko Jozić, župni vikar iz Dubrava.

rama-prozor.info