Rama: Braća Džolan mogla bi u Guinnessovu knjigu rekorda: Nikola, Ante, Ilija i Matan zajedno imaju 361 godinu

Zajedno su sakupili 361 godinu života i po tome im možda pripada i mjesto u Guinnessovoj knjigi rekorda. Najstariji Nikola ima 96, slijedi ga Ante sa 91, Ilija ima 88, a najmlađi je Matan sa 86 godina.

Džolani su još u dobroj formi. Pamćenje ih služi i veoma rado započinju priče iz prošlih vremena, pri čemu se sjećaju i sitnijih detalja iz Drugog svjetskog rata, a naročito strahota četničkog pokolja prije 70 godina, kada je zvjerski ubijen i njihov otac Franjo, piše Dnevni avaz.

Uz težački život i bavljenje poljoprivredom, uspjeli su zaraditi i skromne mirovine. Nikola je svoj radni vijek proveo kao trgovac, dok su ostala trojica braće kraće vrijeme bila na radu u Njemačkoj.

Ni sada, u dubokoj starosti, nemaju ozbiljnih zdravstvenih problema. Nikola, Ilija i Matan su pokretni, a Ante za kretanje mora koristiti štake zbog problema s nogom, koju je, kako nam reče, slomio prije nekoliko godina.

Džolani nemaju neki poseban recept za dugovječnost. Ipak, svi naglašavaju da nikada nisu pušili, osim što Ilija ponekad zapali poneku, alkohol su konzumirali samo u rijetkim prilikama, a kada je u pitanju hrana, na jelovniku su uglavnom bila domaća, tradicionalna ramska jela s dosta mlijeka i mliječnih proizvoda.

Djed fra Mije Džolana bio im stric

Iz ove obitelji potječe i bivši provincijal Franjevačke provincije Bosne srebrene, fra Mijo Džolan. Djed fra Mije Nikola bio je stric četvorici dugovječnih Džolana, a s obzirom na životne okolnosti i uvjete, očekivati je da će i fra Mijo biti pravi koljenović i doživjeti duboku starost.