Predstavljena knjiga Ivana Markešića „Religija u političkim strankama – na primjeru BiH“

Rama

U uvodnom dijelu profesor Milardović naglasio je kako knjiga predstavlja jednu od rijetkih analiza političkih stranaka i njihovog odnosa prema religijama u Bosni i Hercegovini. Ta analiza bavi se istraživanjem religijskih politika u tranzicijskim i posttranzicijskim društvima. Djelo je važan izvor kako za buduća istraživanja tako i za opću političku kulturu društva na koje se odnosi. U njemu se susreću sociologija religija i sociologija političkih stranaka. Preporučuje se stoga širokoj društvenoj publici kao i akademskim krugovima.

Dr.sc. Hasanbegović iz Instituta Ivo Pilar pristupio je opširnijem izlaganju knjige naglašavajući važnost povijesnih čimbenika na trenutačnu religijsko-političku situaciju u tri bosanskohercegovačka etnikuma. Naveo je kako sprega religije i stranačkih interesa i dalje ima ogroman utjecaj na društveno-političke tijekove u BiH. Također je naglasio kako bi BiH spadala u tipično etničko konfliktno područje da nije upravo religijskog utjecaja koji prožima široke društveno-političke slojeve. Hasanbegović u svemu tome odbacuje popularnu teoriju sukoba civilizacija na navedenom području.

Ivan Markešić rođen je 22. veljače 1954. godine u mjestu Proslap, općina Prozor-Rama, BiH. U rodnom mjestu završio je osnovnu školu. Franjevačku klasičnu gimnaziju završio je 1972. U Visokom. U Sarajevu 1978. diplomira sociologiju na Fakultetu političkih nauka, a 1984. na Filozofskom fakultetu i njemački jezik. U Zagrebu je na Filozofskom fakultetu 1988. magistrirao te doktorirao 1997. Trenutno je zaposlen na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu.

Knjigu je objavila izdavačka kuća Synopsis.

 

 

 

ramska-zajednica.hr/rama-prozor.info