FOTO/VIDEO  Pogledajte dokumentarni film Uzdol 41

Rama, uzdol, Uzdolske kalvarije
Film govori o stradanju nevinih osoba na Uzdolu na blagdan Uzvišenja svetoga Križa - 14. rujna 1993. Toga dana pripadnici Armije BiH izvršili su stravičan pokolj nad 41 osobom hrvatske nacionalnosti i katoličke vjere (29 civila i 12 vojnika HVO-a). Najstarija ubijena osoba imala je 87 godina, a najmlađa je bila desetogodišnje dijete.

Tijela pokojnika devet godina počivala su u zajedničkoj grobnici u gradskom groblju u Prozoru jer ih se 1993. godine nije moglo pokopati u njihovu rodnom Uzdolu. Kao zavjet župljana župe Uzdol prema svojim mučenicima 2002. godine uzdolske žrtve ekshumirane su i prenesene u novoizgrađeni Memorijalni centar na Uzdolu koji se nalazi uz staru župnu crkvu.

U spomen na poginule, uz staru i novu župnu crkvu podignut je i veliki drveni Uzdolski križ na koji je ugrađen još 41 manji križ. Na svakom manjem križu zapisano je ime i prezime te godina rođenja i smrti pojedine uzdolske žrtve. Redatelj i scenarist filma je Marko Karača a producent Miljenko Džalto.

Pobjednik je onaj koji istinski uvijek nadu nosi i unatoč svim životnim nevoljama zna u Križu otkrivati ključ rješenja, u Križu tražiti odgovor na mnoga pitanja. I upravo, u svim tim problemima kojim se suočavamo, mi želimo u Kristu naći odgovor, s Kristom živjeti i budućnost graditi. Zato nad vašim zemnim ostacima mi se kunemo na vjernost domu, vjernost Bogu, vjernost rodu i narodu, da istinski iz te ljubavi živimo. Ne iz mržnje, koju otrovnica u srce unosi ujedom, nego iz ljubavi želimo živjeti, jer to je snaga, to je budućnost, to je naš zavjet. Ljubavlju živjeti i ljubavlju navrijeti prave vrijednosti budućim pokoljenjima. (Vinko Puljić)