Općina Prozor – Rama rekorder s 327 izgubljenih radnih mjesta

posao, krediti, posao, posao, nezaposlenost, posao, karijera, posao, FBIH, posao, posao, nezaposlenost, studenti, poslodavci, posao, nezaposlenost, posao, posao, karijera, nezaposlenost, posao, FZZ, grčka, nezaposlenost, Livno, posao, Livno, posao, radnici, praznici, blagdani, neradni dan, posao, učenici, studenti, nezaposlenost, posao, nezaposlenost, posao, BIH, oglas, štela za posao, posao, posao, nezaposlenost, posao, zapošljavanje, nezaposlenost, posao, posao, biro, BIH, nezaposlenost, Mladen Bošković, nezaposlenost, posao, BIH, omladina, posao, Rama, prozor/rama, nezaposlenost, posao, posao, nezaposlenost, poduzetnik, javna poduzeća, posao, zapošljavanje, mostarski crnjaci, zanimanja, popis, nezaposlenost, posao, razgovor za posao, posao u inozemstvu, nezaposlenost, HNŽ, zavod za zapošljavanje, posao, inžinjeri, Hrvati, posao, želje, Njemačka, priča, gastabajter, demant, Fra Zvonko Tolić, posao, nezaposlenost, posao iz snova, posao, BIH, dijaspora, odlazak, odlazak na rad u inozemstvo, odl

... godišnje rastao je za tisuću novih čekača na posao. Prema statističkom biltenu Službe zapošljavanja HN županije, koncem siječnja 2011. godine na evidenciji nezaposlenih bilo je 29.903 osobe, tri godine poslije, koncem siječnja ove godine, broj nezaposlenih bio je 32.903.

Iako za tržišne ekonomije nelogično (red bi bio kada raste nezaposlenost, da opada zaposlenost i obrnuto), još brže rastao je broj zaposlenih koji je s 42.805 potkraj 2010. skočio na 46.972 osobe potkraj 2013., što znači da je uvećan za 4167!?

Napravilna raspoređenost

Međutim, glavni dio tog ‘slatkog kolača' nepravilno je raspoređen, lavovski dio novih radnih mjesta otvoren je u županijskom sjedištu Mostaru. Za tri godine broj zaposlenih povećan je za 2773(!), dok je broj nezaposlenih rastao dva puta sporije, uvećan je za 1473 osobe! Nakon Mostara, najviše novih radnih mjesta 980 otvoreno je u Čitluku, gdje je broj nezaposlenih rastao skoro tri puta sporije od broja zaposlenih, za tri godine, 383.

Oporavak namjenske industrije donio je vidnog pomaka Konjicu gdje je za tri godine otvoreno 655 novih radnih mjesta, dok je broj nezaposlenih povećan za 66 osoba. S obzirom na broj stanovnika, uz Čitluk najveći porast zaposlenosti u proteklom trogodišnjem razdoblju imala je općina Neum gdje su otvorena 132 radna mjesta, dok je broj nezaposlenih uvećan za 63 osobe, odnosno rastao je dva puta sporije.

Porast broja zaposlenih imala je i općina Jablanica u kojoj je za tri godine 50 radnih mjesta više, ali je brža bila nezaposlenost pa je broj čekača na posao u isto vrijeme uvećan za 190. Uz to, Jablanica uz Stolac i Prozor-Ramu jedna je od tri općine u kojima je broj nezaposlenih veći od broja zaposlenih, rekorder je Stolac gdje je broj nezaposlenih za 2,5 puta veći od broja zaposlenih!?

Povećanje broja zaposlenih s 47 potkraj 2010. na 65 koncem 2013. donio je povećanje od 18 radnih mjesta u općini Ravno, dok je na zavodu jedna osoba manje 32, koncem siječnja. Stolac je prema evidenciji Službe zapošljavanja dobio pet radnih mjesta više, dok je broj nezaposlenih s 2131 smanjen na 2109.
Neslavni rekord Rame

Smanjenje radnih mjesta bilježe dvije općine, Čapljina u kojoj je za tri godine 19 zaposlenih manje, što je po svemu sudeći posljedica preseljenja špediterskih i drugih graničnih službi iz Doljana, Čapljine i Gabela Polja na Bijaču. Uglavnom za Čapljinu je nepovoljno i to što je za tri godine broj nezaposlenih uvećan za 488 osoba i prijeti da prestigne broj zaposlenih.

Općina Prozor-Rama neslavni je rekorder s 327 izgubljenih radnih mjesta, odnosno po 109 godišnje, dok je broj nezaposlenih povećan za 259 osoba i trenutačno je za trećinu veći od broja zaposlenih. Da bi presedan bio potpun, Rama od Elektroprivrede HZ HB prima najveće naknade za potopljeno zemljište, primjerice za 2010. 7,9, za 2013. oko 7 milijuna maraka...?

Dakle, ako izuzmemo Mostar - sjedište županije i Konjic - namjenska industrija, očito je da su pohodi inspekcije u glavnim turističkim središtima Čitluku, odnosno Međugorju, te Neumu bili vrlo blagorodni. Potvrđuje to i broj zaposlenih u oblastima ugostiteljstva i turizma gdje je za tri godine broj zaposlenih uvećan za više od 1500 radnika.

Večernji list