Obilježena devetnaesta godišnjica masakra na Uzdolu, još nitko nije odgovarao za zločine

Masakr na Uzdolu Rama/ Prozor, stradanje 41 osobe hrvatske nacionalnosti od čega je bilo 29 civila i 12 vojnika od toga troje maloljetne djece, koje su na svirep način ubili pripadnici Armije BiH.

Strašni zločin koji je izveden na svirep način u ranu zoru 14. rujana 1993. godin. Pripadnici Armije BiH, Samostalni Prozorski bataljun predvođeni zapovijednikom Enverom Buzom, po zamisli ratnog zločinca generala, danas poslanika u Parlamentarnoj Skupštini BiH, gosp. Sefera Halilovića, u hrvatskom selu Uzdol masakrirali su 29 civila i ubili 12 vojnika HVO, od toga troje maloljetne djece, popalili više desetaka kuća i gospodarskih objekata te oštetili i oskrnavili župnu crkvu. Za učinjeno ne/djelo ratnog zločina general Halilović je pohvalio i nagradio počinitelje pokolja na Uzdolu. Tako je zapovijednik Samostalnog Prozorskog bataljuna Enver Buza promaknut, a poraću zahvaljujući bivšim političkim moćnicima i predstavnicima tajnih službi sklonut na sigurno izvan BiH.

Zločin priznat od svih, a nitko nije odgovoran!!!

Predstavnici UN-a, pa i gosp. Alija Izetbegović prizano je grdne radnje pripadnika Armije BiH protiv civila na Uzdolu. Haaški sud u sramotno oslobađajućoj presudi generalu Haliloviću nedvojbeno je utvrdio da su pripadnici Armije BiH izvršili ratnih zločin protiv civilnog pučanstva i ratnih zarobljenika na Uzdolu te pozvao državne strukture BiH pronaći i procesuirati počinitelje. Politikanski i vješto konstruirani pristup državnih struktura i agencija prema zločinu na Uzdol ogleda se i u montirnoj šutnji koja traje već sedamnaest godina, tj. smišljenim izbjegavanjem procesuirati odgovorne za zločin na Uzdolu.

Nepravedna šutnja Suda BiH o masakru na Uzdolu!!!

Mi, žitelji Uzdola, rodbina poginulih tražimo da konačno prestane manipulacija, medijsko ignoriranje, državna šutnja, pogotovo sudske vlasti (odjela za ratne zločine), ne samo o zločinu na Uzdolu nego tražimo da se svaki zločin kazni jer je to jedini put opstanka i sigurne budućnosti u BiH. Iz pouzdanih izvora imamo saznanje da je istraga o masakru na Uzdolu završena. Već godinama čekamo i pitamo se zašto Sud BiH, Odjel za ratne zločine, u kojem sjede i neki međunarodni predstavnici ne procesuiraju nareditelje i izvršitelje ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na Uzdolu. Ne želimo vjerovati da je moguće, još i danas, da pojedine osobe u Sudu BiH, sklanjanju ovaj predmet u latice, svjesno štiteći zločince koristeći se istom metodom kojom je skriven zapovijednik Enver Buza, najodgovorniji za zločin na Uzdolu.

Masakar nad civilima Uzdola je zločin protiv BiH!

Nevini civili na Uzdolu dali su svoj život u obrani suvereniteta BiH. Zato je nedvojbeno da je masakar na Uzdolu zločin protiv BiH. Stoga je u interesu BiH da se oni koji su činili zločin pravedno kazne kako bi se bosansko-hercegovačko društvo gradilo na istini i pravdi. Ne možemo prihvatiti kao normalno, kao europsku uljudbu, da oni koji su naređivali i ubijali danas kao heroji sjede u institucijama države čije su građane progonili i na svirep način ubijali.

Smišljena integracija zločinaca u državne strukture

Poražavajuće je, za cijelo bosansko-hercegovačko društvo, da ratni zločinac gosp. Sefer Halilović danas sjedi kao poslanik u Zastupničkom Dom Parlamentarne Skupštine BiH. Štoviše, imenovan je i predsjednikom Istražne komisije za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava.

Sefer Halilović

Tako sramotnom odlukom najveće predstavničko tijelo u Zemlji, omogućava, što je apsurdno, da onaj koji je rušio civilna i sakralna zdanja, naređivao i vodio akcije, a samo u akciji "Neretva93" pod njegovim zapovijedanjem ubijeno više od sto nedužni civila, nadzire kako se obnavljaju, i od njega, porušeni objekti te neizravno nadgleda povratak onih koje je i sam progonio. Njegovo imenovanje je najgori oblika rušenja digniteta državnih institucija, zločin protiv pomirenja i pravedne budućnosti naroda u BiH. Onaj koji je u ratu nepoštivao, rušio i ljudske i božanske, i naravne i nenaravne zakone, ne može u miru braniti, poštivati ni državne zakone.

Nedužnim civilnim žrtvama Uzdolu institucije BiH-e uskratile pravo na istinu, pravdu i zadovoljštinu???!!!

Pozivamo sve državne strukture, sve nevladine udruge, elektronske i pisane medije, međunarodne predstavnike da svaki zločin bude imenovan pravim imenom, svaki nareditelj i izvršitelj zločina protiv civilnog stanovništva bude pravedno kažnjen.

Mi, žitelji Uzdola, nećemo prestati tražiti da se da se konačno utvrdi istina o zločinu na Uzdolu. BiH, njezine institucije ukoliko žele opstati moraju vratiti dostojanstvo nevinim žrtvama a ne manipulacijom pojedinih njezinih (državnih) predstavnika prekrivati zločince dopuštajući im da mirno rade integrirajući se strukture same države, jer je to najlakši način zaštite i vještog izbjegavanja vlastite odgovornosti za počinjena ratna zlodjela!

Kazimir Zelnika , predstavnik udruge "Uzdoljani za svoje poginule"

don Miljenko Džalto, župnik

Utorak, 14 Rujan.2010

I nakon devetnaest godina od masakra, još nitko nije za ovaj zločin odgovarao, kako je to moguće? Postoji li jedan razuman odgovor na ovo pitanje, jesu li svi zločini u federaciji BiH isti, na isti način tretirani neovisnim sudstvom, međunarodnom pravdom, Haškim sudom? Uzdol je jedno od mnogobrojnih stratišta Hrvata od AbiH koje još uvijek nije procesuirano i ne zna se kad će!?

Hrvatska politička elita kako voli sebe nazivati, elitno posjeti stratišta Hrvata na godišnjice obilježavanja, gdje ti isti političari nestaju poslije? Znamo, reći ćete neovisno sudstvo, ne smije se miješati u rad sudstva, samo se pitam u čiji rad, kakav je ovo rad i za čije interese?

Imamo li političare koji znaju postavit to pitanje međunarodnoj zajednici, nametnuti to pitanje na dnevni red? Očito nemamo, jer da ih imamo već bi ovi užasni zločini bili davno procesuirani.

Vjerujemo li da su nam bošnjački političari multietični i spremni istom žestinom tražiti pravdu nad nevino ubijenima Hrvatima, naravno da ne.Taj multietični SDP-a ima ministra branitelja u Vladi Federacije koji radi sve da bi izbrisao postojanje logora ABiH u kojima su držali, mučili i ubijali Hrvate, ministar Helez radi kako na brisanju postojanja logora tako i na brisanju preživjelih logoraša iz prava.

posusje-online.com