Najveća tragedija Rame: Četnici su 1942. godine ubili 24 mještanina sela Maglice

obljetnica stradanja, Rama

Iako je Rama kroz povijest često stradavala i od ognja i od mača, ono što se dogodilo na današnji dan 1942. godine u njenoj povijesti ostat će upisano kao najveća tragedija.

U sklopu talijanske operacije “Alfa”, četnici iz mostarskog i konjičkog centra, kao njihovi saveznici u tri dana pobili su više od tisuću golorukih civila.

Četnici su preko Doljana i Sovića, gdje su pobili koga su stigli, krenuli prema Gornjoj Rami. Prvo ramsko naselje na njihovom krvavom pohodu bilo je selo Maglice, gdje su, u svega nekoliko sati uz pljačku i palež, pobili 24 mještanina. Na mjesto Odornica doveli su osamnaest muškaraca i tu ih ili strijeljali ili zaklali, a još šest na širem području sela.

Da bi se nevine žrtve otrgnule zaboravu, 2007. godine, nekolicina rođaka pokrenula je inicijativu za podizanje spomen obilježja, koje je 2008. godine i podignuto. Nakon podizanja spomen obilježja, svake godine, služi se sveta misa za sve pobijene.

obljetnica stradanja,Rama

Uz nazočnost rodbine i prijatelja ubijenih, danas je služena  sv. misa koju je predvodio gvardijan Franjevačkog samostana i župnik fra Andrija Jozić, javlja Rama-Prozor.info.

U otimanju nevinih žrtava od zaborava, svakako treba spomenuti ramske fratre koji su odmah nakon što se smjelo javno spomenuti četničke zločine, započeli s komemoracijom svim ramskim žrtvama. Dan sjećanja na sve ramske žrtve obilježava se svake godine, druge nedjelje u listopadu, tako će biti i ove.

U nedjelju 13. listopada u 11 sati, dvorište samostana na Šćitu, bit će mjesto molitve za sve stradale čija imena su upisana na spomen obilježju podno Ramskog križa, njih 1529.

Više o pokolju na Maglicama pročitajte i pogledajte ovdje.