Markirana "Staza Dive Grabovčeve"

kedžara, Diva Grabovčeva, staza, Diva Grabovčeva, Humac, Diva Grabovčeva, hodočašće, misa, Vran, kedžara, Sveta misa, Rama, Diva Grabovčeva, strip, Diva Grabovčeva, hodočašće, Ljubo Krmek, Iz Humske zemlje, pjesnik, Mostar, opera, Diva Grabovčeva, DIVIN DAN , kedžara, kedžara, fra Ivan Pervan, Diva Grabovčeva, Rama, hrvatski grb, Legende, kletva kralja Zvonimira, velimir raspudić, Diva Grabovčeva, Diva Grabovčeva, Priče kroz Mostar i Hercegovinu, velimir raspudić, Diva Grabovčeva, Diva Grabovčeva

Do izgradnje makadamskog puta koji s Blidinja, preko Kedžare vodi prema Rami, na Kedžaru se moglo doći jedino pješice.

Jedan od glavnih pravaca kojim bi hodočasnici dolazili na grob Dive Grabovčeve bio je onaj koji je s Maglica preko Priboja, Čistih dolaca, Krivodola, Zavranja, Propale i Male Kedžare vodio do groblja. Nakon izgradnje puta, a zadnjih petnaestak godina posebno, rijetki su oni koji pješice dolaze na Kedžaru. Osim što većina ne želi pješačiti nekoliko sati, jedan od razloga je i taj što nije postojala obilježena staza pa je onima koji ne poznaju teren bilo teško odlučiti se ne pješačenje ovim pravcem. Oni koji su nekada redovito išli na hodočašće, sada su većinom u starijoj životnoj dobi i više nisu sposobni za dulje pješačenje, a mlađe generacije, u većini slučajeva ne znaju što je to višesatno pješačenje. Želeći promijeniti stanje na terenu i ponovno potaknuti na pješačenje do Kedžare barem jednom na godinu, ali i dati svoj doprinos promoviranju Kedžare kao planinarskog i hodočasničkog odredišta, članovi HPD „Rama“ već dulje vrijeme planirali su markiranje ove staze.

Uz pomoć Franjevačkog samostana Rama-Šćit i portala www.rama-prozor.info, ova akcija, realizirana je u subotu 07. srpnja. Unatoč iznimno visokoj temperaturi, staza je u potpunosti markirana. Nakon višesatnog rada i pješačenja oko 14 sati staza je spojena s makadamskim putom u relativnoj blizini groblja, a GPS uređaj tada je pokazivao 36 stupnjeva, što je, obzirom na nadmorsku visinu, ekstremno vruće. Nakon dolaska do Divinog groba, uz kraći odmor, ekipa se uputila nazad na Maglice do planinarske kuće gdje je čekalo zasluženo osvježenje. Svi oni koji se od sada odluče na pješačenje prema grobu Dive Grabovčeve, bez obzira što ne poznaju teren, prateći markacije, mogu bez ikakvih problema uputiti se i doći na Kedžaru.

blidinje.net