FOTO  Mala Gospa Rama-Šćit 2016.

Šćit, Župa Rama-Ščit, Mala Gospa
Svetište na Šćitu bilo je dupkom puno. Od ranih jutarnjih sati pristizale su kolone hodočasnika iz župa središnje Bosne, Uskopaljske doline, Tomislavgrada, Livna, hercegovačkih župa, kao i Hrvatske, posebno Sinjske i Imotske krajine. Svi oni došli su sa svojim potrebama i poteškoćama te s molitvom Majci od Milosti.

Svečana sveta misa služena je u samostanskom dvorištu, a predvodio ju je fra Zdravko Dadić, župnik u Sesvetskoj Sopnici i definitor Bosne Srebrene. Misno slavlje svojim pjevanjem uzveličao je zbor župe Rama Šćit.

Prije sv. mise, a u povodu Dana općine Prozor-Rama, položeni su vijenci i zapaljene svijeće ispred spomen-ploča s imenima ramskih žrtava kroz brojne ratove.

Priprava za blagdan Male Gospe započela je u ponedjeljak Trodnevnicom. Prvog dana trodnevnice služena je sv. misa za dobar početak nove školske godine, a pod ovom sv. misom upriličen je blagoslov školaraca, učitelja, nastavnika i profesora. Misu je predvodio fra Andrija Jozić, ramski gvardijan. Priprava je nastavljena u utorak sv. misom koju je predvodio fra Branko Malekinušić iz župe Rama Šćit. Sinoć je u samostanskom dvorištu služena sv. misa Uočnica koju je prof. fra Sreten Ćurčić, gvardijan iz Tomislavgrada.

rama-prozor.info