FOTO  Zima na Zahumu i Ramskom jezeru

S koje god strane dođete, ne možete ne vidjeti uzvisinu koja dominira prostorom iznad Rumboka. Naravno riječ je o Humnoj glavi koja se izdiže 1250 metara iznad morske površine i kao stražar bdije nad Gornjom Ramom.

Više okolnosti se poklopilo i dalo razlog za odlazak na Zahum i Humnu glavu. Osim izlaska u prirodu i pročišćavanja pluća glavni razlog odlaska bio je snijeg i visoka razina vode u jezeru, koja je u ovom periodu vrlo rijetka. Za ljubitelje fotografije više nego dovoljno.

Vožnja po neočišćenom putu dovela nas je na početak sela gdje je bio i njezin kraj, jer se zbog velikih nanosa snijega autom nije moglo dalje. Tu se ekipa priprema za uspon, oblače se debele jakne, ruksaci stavljaju na leđa, a fotografska oprema se raspoređuje i kroz nekoliko minuta svi su spremni za pokret. Budući da nekoliko ljudi kroz cijelu godinu živi na Zahumu, svojim dolaskom izazvali smo njihovu pozornost. Otac i dva sina dolaze do nas i pitaju je li sve u redu i treba li kakva pomoć jer su mislili da smo zapeli u snijegu. Upoznajemo se i domaćin nas za dobrodošlicu nudi rakijom, što se nikako ne odbija, posebno na temperaturi koja nas je dočekala na Zahumu. Nakon kraćeg zadržavanja, pozdravljamo se s domaćinom i kroz visoki snijeg započinjemo uspon do najboljih vidikovaca prema G. Rami i jezeru. Prilika za snimiti nešto ovakvo ne pruža se svaki dan pa često zastajkujemo i fotografiramo detalje.

Nakon četrdesetak minuta gaženja snijega i dubokih nanosa izlazimo na uzvišenje odakle puca jedinstven pogled na jezero, okolna sela, branu i dalje na istok prema Klečkoj stijeni. Jedan dio ekipe oduševljen prizorom daje se na posao - raspakiravanje opreme koju su nosili: popriličan izbor fotoaparata i kamera, ali i prateće opreme koje se ne bi postidjeli i profesionalci, a drugi, nakon kraćeg zadržavanja kreće prema najvišem vrhu. Iako je bio sunčan dan, temperatura koja je bila „debelo“ ispod nule, ali i jak vjetar, nisu dopuštali dulje stanke za odmor. Nakon što se dosta propješačilo i prikupilo poprilično materijala, krećemo prema vozilima, ne vraćajući se pravcem kojim smo se uspeli. Promrzla, ali zadovoljna lijepo iskorištenim danom, ekipa se vraća kući i svakodnevnim obvezama. Da sve ne bi ostalo samo na priči donosimo vam djelić onoga što smo zabilježili na Zahumu. Uživajte!


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekst i foto: www.rama-prozor.info