FOTO  Završen projekt "72 sata bez kompromisa" u župi Prozor

Prema riječima gospođice Mirjane Šakota, predstavnice ramskoga dekanata u Vijeću za mlade Vrhbosanske nadbiskupije i koordinatorice ovoga projekta za prostor ramskoga dekanata.

Realizacija ovoga projekta započela je u petak, 15. listopada, kada je u jutranjim satima skupinu od 37 mladih volontera (13 iz župe Uznesenja Marijina Kreševo i 24 iz KŠC „sv. Josip“ Sarajevo) ispred župne crkve u Prozoru dočekao Preč. Franjo Ivandić, župnik župe Prozor i dekan ramskoga dekanata i gospođica Mirjana Šakota, koordinatorica projekta. Nakon riječi dobrodošlice, volonteri su podjeljeni u četiri skupine i date im detaljne upute oko realiziranja projekata, a potom su objedovali u restoranu „Euro-Biser“.

Nakon ručka volonteri rasporođeni u četiri skupine započeli su s radovima. Tri skupina realizirale su ekološki projekte i to: čišćenje i uređenje staroga židovskog groblja u mjestu Ometala; čišćenje i uređenje igrališta pored OŠ Marka Marulića u Prozoru i čišćenje i uređenje prijelaza i mosta u mjestu Lug. Skupina od desetak volontera predvođena gospođicom Milijanom Kuribak, predsjednicom Udruge „Djeca nade“ Prozor-Rama, radila s djecom s posebnim potrebama na izradi rukotvorina. U 18 sati volonteri su sudjelovali u molitvi krunice i slavlju svete mise koju je u prozorskoj župnoj crkvi predvodio vlč. Đuro Arlović, župni vikar. U kasnim večernjim satima za volontere je u diskoteci „Miami“ upriličena sponzorirana zabava.

Tijekom drugoga dana, u subotu, 16. listopada, zbog nepovoljnih vremenskih uvijeta ekološki projekti nisu mogli biti dovršeni, nego su svi upućeni u kreativnu radionicu. Isto tako, zbog loših vremenskih uvijeta ni ručak točnije roštilj nije upriličen na lokalitetu „staroga mosta“ u mjestu Lug nego u prostorijama NVO „Carpe Diem“. U poslijepodnevnim satima volonteri su organizirano posjetili kompleks franjevačkog samostana i crkve u župi Uznesenja BDM Rama-Šćit. Stručni voditelj obilaska bio je fra Zoran Vuković, župni vikar. Kao i u župi Prozor, volonteri su i ovdje sudjelovali u molitvi krunice i svetoj misi koju je predvodio fra Tomislav Brković, gvardijan i župnik u župi Rama-Šćit. Nakon odmora, u večernjim satima upriličena je sponzorirana zabava u caffe „Josipa“.

Posljednjeg dana programa, volonteri su u župnoj crkvi sudjelovali u svetoj misi u 9:30 sati, pod kojom je propovijedao fra Ilija Barišić, misionar u afričkoj državi Kongo. Nakon ove te pučke mise na prostoru ispred crkve organizirana je prodajna izložba, a sav prikupljeni novac, predstavnici volontera i udruge „Djeca nade“ predali su fra Iliji. Nakon misnoga slavlja, volonteri su ponovno ručali u restoranu „Euro Biser“. Na kraju, gospođica Mirjana, zahvalila je svima onima koji su na bilo koji način pomogli u realizaciji ovoga projekta, a posebno: Preč. Franji Ivandiću, s. Anđelini Perić, SMI, gospodinu dr. Jozi Ivančeviću, načelniku općine Prozor-Rama i njegovom stručnom suradniku gospodinu Anti Tomiću, (inače općina Prozor-Rama bila je generalni pokrovitelj ovoga događaja), diskoteci „Miami“, caffe „Josipi“, restoranu „Euro Biser“ te domaćinima koji su primili volontere u svoje obitelji.

Tekst: Marinko Rumbočić; Foto: Ankica Jozić


izvor: www.rama-prozor.info